crne brojke

U Zadarskoj županiji rekordnih 215 zaraženih, umrle tri osobe, virus ušao u još jedan dom za starije i nemoćne

05.12.2020 u 12:45

Bionic
Reading

U Zadarskoj županiji 215 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka epidemije, a u zadarskoj bolnici su od posljedica covida-19 umrla dvojica muškarca u dobi od 79 i 87 godina te 89-godišnja žena

Koronavirus ušao je u još jedan privatni dom za stare i nemoćne na području Zadra, gdje je pozitivno 14 štićenika i jedna djelatnica. To je osmi dom za stare i nemoćne u Zadarskoj županiji u kojem je došlo do proboja i trenutačno je zaraženo 178 korisnika.

U Domu za stare i nemoćne osobe Zadar pozitivno je još 17 štićenika i jedan djelatnik, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaražen je još jedan pacijent.

"Ovo je najveći broj zaraženih od početka epidemije na našem području i on je, prema riječima epidemiologa, očekivan", komentirao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Ističe da su svi zaraženi u domovima za stare i nemoćne stabilno i s blažim simptomima, a povoljnije rezultate epidemioloških mjera koje su na snazi možemo očekivati tek za dva do tri tjedna.

"Nadamo se da će tada broj novozaraženih biti manji te da će se i broj hospitaliziranih u našim bolnicama smanjiti. Današnji broj još je jedno upozorenje svima da smo u razdoblju kada je epidemija na vrhuncu i da pojačano moramo paziti na sebe i druge. Zato molim sve da se pridržavaju propisanih mjera jer samo o nama i našem ponašanju ovisi razvoj epidemiološke situacije", poručio je Vicković.

Jučer je testirano 520 uzoraka, a pod aktivnim su nadzorom 2484 stanovnika.

  • +2
Prizori ispred OB Zadar u jeku pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Među novooboljelima 134 ih je s područja Zadra, 11 iz Benkovca, sedmero u Sukošanu, po šestero u Lišanima Ostrovičkim i Posedarju, petero u Poličniku, po četvero u Bibinjama, Kalima i  Preku, po troje novozaraženih potvrđeno je u Obrovcu, Novigradu, Pakoštanima, Povljani, Ražancu i  Sv. Filipu i Jakovu, po dvoje u Biogradu, Jasenicama, Ninu i Škabrnji te po jedna osoba u Galovcu, Pašmanu,  Privlaci, Salima, Stankovcima, Tkonu, Vrsima i Zemuniku Donjem. Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 56 bolesnika, od kojih je 11 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se 26 pacijenata s blažom kliničkom slikom.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.