nakon aukusa

U Washingtonu se sastaje moćni Quad, za kojeg Kina smatra da je konstrukt Hladnog rata

24.09.2021 u 13:22

Bionic
Reading

Čelnici SAD-a, Japana, Indije i Australije, zabrinuti oko sve asertivnije Kine, u petak se po prvi put uživo sastaju na skupu za koji se očekuje da će rezultirati napretkom po pitanju suradnje oko cjepiva, infrastrukture i tehnologije.

Susret kvadriterale (Quad) održat će se nešto manje od tjedan dana nakon što su SAD, Velika Britanija i Australija objavile novi sigurnosni savez AUKUS u sklopu kojeg će Australija nabaviti nuklearne podmornice, što je razljutilo Peking, ali i Francusku od čijih je podmornica Canberra zbog toga odustala.

Čelnici Quada, američki predsjednik Joe Biden, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Yoshihide Suga i australski premijer Scott Morrison, susrest će se u Bijeloj kući u poslijepodnevnim satima, nakon bilateralnog susreta Bidena i Modija. Američki predsjednik potom će se odvojeno sastati i sa Sugom.

Četiri zemlje mogle bi postići dogovor o nabavnom lancu poluvodiča, području žestoke konkurencije s Kinom, rekao je jedan američki dužnosnik.

Raspravljat će se i o 5G tehnologiji i diverzifikaciji koja će vladama pomoći u stvaranju „otpornih i sigurnih telekomunikacijskih ekosustava“.

Zemlje Quada razgovarat će i o borbi protiv ilegalnog izlova ribe i davanju veće pozornosti morskim sustavima kako bi se pratile klimatske promjene.

Velika tema bit će i idući koraci u osiguravanju milijardi doza cjepiva protiv covida-19 za Aziju do kraja 2022. godine. Ta je inicijativa dogovorena na virtualnom skupu Quada u ožujku nakon što je Indija, najveći svjetski proizvođač cjepiva, zabranila izvoz tog lijeka u travnju zbog epidemije kod kuće.

New Delhi je rekao da je spreman obnoviti izvoz u listopadu, kao prioritet odredivši zemlje uključene u inicijativu COVAX te susjedne zemlje.

Američka potpredsjednica Kamala Harris sastala se s Modijem u četvrtak i pozdravila tu odluku Indije, naglasivši i kako dvije države moraju surađivati u zaštiti demokracija.

Iako će čelnici zasigurno razgovarati i o obrambenoj suradnji, američki dužnosnici htjeli su umanjiti sigurnosni aspekt Quada – iako te zemlje imaju zajedničke vojne vježbe i dijele zabrinutost oko sve asertivnije Kine.

„Želim naglasiti da je Quad neslužbeno okupljanje“, kazao je američki dužnosnik, dodavši da nije riječ o „sigurnosnoj organizaciji“ i da ona nije povezana s AUKUS-om.

Kina ne razlikuje dva ta saveza. Quad je proglasila konstruktom Hladnog rata, a za AUKUS je istaknula da će se njime intenzivirati utrka u naoružanju u regiji.