PALA I UHIĆENJA

U Vukomercu ponovno napeto: Prosvjednici htjeli pljunuti Bandića, spašavao ga Pavle Kalinić

14.09.2018 u 16:56

Bionic
Reading

Osnovna škola u zagrebačkom naselju Vukomerec, koja je zatvorena zbog pucnjave u njezinoj neposrednoj blizini u srijedu, poslijepodne je organizirala druženje koje je trebao doprinijeti normalizaciji stanja, ali ga je narušio sukob gradskog pročelnika Pavla Kalinića s muškarcem koji je prijetio gradonačelniku i želio ga pljunuti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio je poslijepodne školu u Porečkoj ulici kao bi se družio s roditeljima, učenima i nastavnicima. Druženje je dogovorio u četvrtak Školski odbor, kao što je i donio odluku da će škola biti zatvorena do ponedjeljka.

Gradonačelnik se u pratnji načelnika zagrebačke policije Marka Rašića i suradnika družio s učenicima na sportskom terenu, te gostio sokovima i slasticama zajedno s roditeljima i nastavnicima, do su sa zvučnika odjekivale dječje skladbe.

Vukomerec je prekrasan dio grada i takav će i ostati, bez obzira što neki prave incidente, kazao je Bandić i dodao da "99 posto ljudi koji su jučer napravili incident nisu odavde".

Ja sam gradonačelnik svima koji su pored i iza mene, kazao je grleći tinejdžere od kojih su neki pravili grimase.

Policija je postupila kako treba, smatra Bandić te rekao da treba "spustiti loptu i otopliti atmosferu", da se djeca igraju. "Vidimo se u ponedjeljak u sedam. Ne, u osam; u sedam nema nikoga" zaključio je gradonačelnik.

Načelnik Rašić rekao je da je nastavak istrage u petak oko 14 sati rezultirao uhićenjem još jedne osobe na istoj adresi u Porečkoj ulici, a koju policija također dovodi u vezu s ružnim događajem od 12 rujna. Za njim je bila raspisana potraga upravo radi istog kaznenog djela dovođenja u opasnost života općeopasnom radnjom, kazao je Rašić.

Policija je bila žurno reagirala i spriječila daljnju eskalaciju sukoba te je prvi dan privela 19 osoba, od kojih se tri osobe dovode u vezu s navedenom kaznenom radnjom, a jedna uz to i za kazneno djelo nedozvoljenog držanja oružja i oštećenje tuđe stvari.

Rašić je podsjetio na događaj od 10. rujna na istoj adresi kad je policija, također žurno, izišla na dvije dojave i šest osoba privela u postaju. Nakon toga, protiv dvije osobe bila je podnesena kaznena prijava za djelo prijetnje, od kojih je jedna osoba prijavljena, a druga nije bila dostupna policiji.

Tada je provedena pretraga kuće i oružje nismo našli, dodao je.

Na samom početku druženja, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Pavle Kalinić nasrnuo je na muškarca u povorci koja je pratila Bandića.

  • +10
Napeto u Vukomercu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Policija tada nije reagirala, a Kalinić je rekao da je reagirao jer je osoba pljuvala Bandića i prijetila mu kamenom.

Skupna mlađih muškaraca negodovala je na Kalnićev čin dovikujući za njim uvrede.

Rašić je petnaestak minuta nakon incidenta kazao da je zbog toga sukoba policija odvela jednog muškarca.

Također, jedna je ženska osoba s terase kuće u kojoj se u srijedu dogodio incident, a koja se nalazi neposredno pored škole, imala verbalni sukob s jednom osobom na ulici, nakon čega je policija ušla u tu kuću. Nakon nekog vremena policija je pozvala hitnu pomoć, koja je odvezla mlađu žensku osobu.

  • +2
Iz kuće romske obitelji hitna pomoć odvela mlađu žensku osobu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ravnatelj Osnovne škole Vukomerec Zdravko Dominik izrazio je žaljenje zbog incidenta i naglasio da je škola ometena u radu zbog tog incidenta, ali da ni na koji način nije njemu doprinijela.

Ovdje sam rođen i išao u tu školu, kao i moja djeca, među brojnim drugima, i žao mi je zbog svega. Nadam se da ćemo u ponedjeljka ponovo krenuti s normalnom nastavom, rekao je Dominik.

  • +10
Pucnjava u Vukomercu Izvor: Cropix / Autor: Mario Dujic / CROPIX

Ranije, uoči prosvjeda, policija je opet okupirala Vukomerec i kuću iz koje je prije dva dana pucano. Kako se doznaje, policija je uhitila Senada Ahmetovića, za kojim se tragalo od srijede.

Kako je ranije priopćila policija, dovršeno je krim istraživanje nad trojicom muškaraca (29, 27 i 44) koje se sumnjiči za pucnjavu u Vukomercu.

'Policijski službenici IV. policijske postaje Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom, 27-godišnjakom i 44-godišnjakom zbog osnova sumnje da su sva trojica počinila kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a nad 44-godišnjakom i zbog osnova sumnje da je počinio i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.

Sumnja se da su se 12. rujna oko 19 sati 29-godišnjak i 26-godišnjak dovezli osobnim automobilom marke Porsche Cayenne zagrebačkih registarskih oznaka u Porečku ulicu te izašli iz vozila i iz pištolja ispalili nekoliko hitaca u smjeru kuće na čijoj terasi je bilo pet osoba nakon čega je 44-godišnjak iz automatskog oružja ispalio dva rafala u smjeru 29-godišnjaka i 26-godišnjaka koji su bježali Porečkom ulicom. Od ispaljenih hitaca oštećena je jedna kuća i sedam osobnih automobila.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su pritvorskom nadzorniku predali 29-godišnjaka, 26-godišnjaka i 44-godišnjaka, a nadležnom državnom odvjetništvu su podnijeli kaznenu prijavu', priopćili su iz policije.

Većina privedenih u srijedu nakon pucnjave je puštena na slobodu dok će protiv tri osobe biti podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, a tereti ih se za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a najstarijeg među njima i da je posjedovao nedozvoljeno oružje.

  • +10
Pucnjava u Vukomercu Izvor: Cropix / Autor: Mario Dujic / CROPIX