KASNE nekoliko MJESECI

U vrtiće stigle Bandićeve papuče, ogorčena teta: Kako će 25 trogodišnjaka znati koje su čije?!

10.11.2017 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon više od osam mjeseci od najave i dva mjeseca od početka nove pedagoške godine u zagrebačke dječje vrtiće počele su pristizati famozne papuče koje je gradonačelnik Milan Bandić obećao krajem prošle zime uz uniforme za školarce. Osim što papuče kasne, iskrsnuli su brojni drugi problemi o kojima je za tportal progovorila odgajateljica u jednom gradskom vrtiću

Papuče za koje je Grad izdvojio tri milijuna kuna radio je URIHO, baš kao i uniforme koje su školarci dobili na početku školske godine. No obuća za vrtićance kasni više od dva mjeseca s obzirom na to da je pedagoška godina počela isto kad i školska, dakle u rujnu.

Odgajateljica s kojom smo razgovarali, a koja nas je zamolila da ne otkrivamo njen identitet, kazala je kako su papuče u vrtić u kojem radi stigle ovih dana, no da je pitanje hoće li ih djeca uopće koristiti s obzirom na to da se od početka ožujka, kada su tete morale u dva dana izmjeriti noge djeci i poslati podatke Gradu, dosta toga izmijenilo.

'Vrtićke skupine se rasformiraju, djeca se ispisuju, upisuju i, gle čuda, ne raste svima noga jednakom brzinom', kaže za tportal, podsjećajući da im je nalog za mjerenjem dječjih stopala stigao 1. ožujka, a rok za dostavu podataka bio je 3. ožujka.

Djeci koja tada nisu bila u vrtiću nije izmjerena noga, neka više nisu u istoj skupini, možda ni u istom vrtiću. Iako je tada uračunat jedan broj noge više za papuče koje su trebale stići u rujnu, nekoj djeci je noga narasla i za više od jednog broja.

'Na nama odgajateljima ostaje da objašnjavamo roditeljima te djece zašto su tek sad dobili papuče koje im možda nisu ni dobre, a roditeljima ostale djece zašto njihova djeca nisu dobila papuče', kaže naša sugovornica.

Uz to, napominje da bi došlo do potpunog kaosa kada bi sva od 25-30 djece, koliko ih je u skupini, obula baš te papuče dobivene od Grada. Naime one dolaze u tri boje, crvenoj, bijeloj i plavoj, s tim da su recimo crvene u brojevima 26, 27 i 28, plave za 29, 30 i 31…

'Po njihovoj ideji, cijela skupina od 20 ili 30 djece imala bi istu boju papuča, jer ako pretpostavimo da je razlika u dobi djece u skupini godinu do dvije, uglavnom imaju i slične veličine noge. Zamislite sada grupu djece od tri godine - svi imaju iste papuče, pa ti znaj koje su čije!', ogorčeno govori.

Žilić: Je li ovo doista prioritet?!

Božica Žilić, predsjednica resornog Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, za tportal kaže da papuče do četvrtka nisu stigle u sve vrtiće. Ideju kao takvu pozdravlja, no pita se jesu li besplatne papuče doista prve na listi potreba vrtića u Zagrebu.

  • +13
Prosvjed odgajatelja u dječjim vrtićima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nije tajna to da su mnoge vrtićke zgrade dotrajale, igrališta su u lošem stanju, nedostaje potrošnog materijala, a o didaktičkim igračkama da ne govorimo.

'Svaka inicijativa koja ide u smjeru da poboljša nešto je dobra, no je li ovo zaista prioritet? Mi smo još 2015. inicirali ulaganje u objekte i više didaktike', napominje i dodaje da su se dodatno umanjila predviđena kapitalna ulaganja u vrtićke objekte, od kojih su mnogi stari i 40 godina i nisu u dobrom stanju.

'Bavimo se posljedicama i reagirat ćemo burno kada se nešto dogodi. Sigurnost djece treba biti na maksimalnoj razini. Da se uložilo u saniranje igrališta, ulaganja u didaktičku opremu, bio bi to bolje utrošen novac', kaže.

S obzirom na to da je više od 30 godina radila u vrtiću, jasno joj je što bi za tete u vrtiću značilo to da 25 djece ima identične papuče.

'To pokazuje da je ovaj projekt radio netko tko ne zna svakodnevicu u vrtiću, a ovo je samo dodatni napor odgojiteljima', zaključuje.