vrEMENSKA PROGNOZA

U većini Hrvatske danas oblačno s kišom, što nas čeka do kraja vikenda?

17.07.2020 u 06:58

Bionic
Reading

U većini krajeva u petak će biti pretežno oblačno s kišom, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj moguće obilnijom. Popodne sa zapada djelomično razvedravanje, a lokalno je još moguć pokoji pljusak. U Dalmaciji u prvom dijelu dana djelomice sunčano, zatim nestabilnije uz mjestimičnu kišu najprije na sjeveru

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare olujna, a na južnom dijelu većinom zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 22, na Jadranu od 25 do 28 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

U Zagrebu, jutro oblačno s kišom, lokalno obilnijom, zatim od sredine dana smirivanje i djelomično razvedravanje, no uz umjerenu mogućnost za još pokoji pljusak. Vjetar slab, prijepodne i umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka od 20 do 22 °C.

Nova kiša, pad temperature i jačanje vjetra posljedica je prolaska još jednog frontalnog poremećaja s hladnijim i vlažnijim zrakom, a i ponovno sve jačeg djelovanja na vrijeme visinske ciklone, zbog koje će i tijekom vikenda biti prilično nestabilno.

U Slavoniji, posebice istočnoj, te Baranji i Srijemu u petak će prevladavati oblačno, uz kišu, ponegdje i obilniju. Bit će osjetno svježije nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu zraka i samo oko 20 °C, a dodatnom osjećaju svježine pridonijet će i prolazno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, najavljuje HRT.

U središnjoj će Hrvatskoj oblačno i kišovito, uz sjeveroistočnjak, biti većinom prijepodne, a poslijepodne će se djelomično razvedravati. No ponegdje još može biti povremene kiše. Najniža temperatura zraka bit će od 11 do 15 °C, a najviša 20 do 23 °C.

  • +2
Vremenska prognoza po regijama za petak Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Mjestimice obilnija kiša moguća je u gorju, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, kojih će biti i na sunčanijem sjevernom Jadranu. Za mnoge je vjerojatno još važnije spomenuti da će opet zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita i s mjestimičnim olujnim udarima, koji će povećavati valovitost mora.

Valovitije i vjetrovitije, a i nestabilnije nego u četvrtak, bit će poslijepodne i u dijelu Dalmacije, u kojoj će barem djelomice sunčano biti prijepodne, u južnijim krajevima i poslije, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do 28 °C.

  • +5
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Na jugu Hrvatske petak najtopliji, ponegdje i oko 30 °C, premda i dalje malo svježiji od prosjeka za sredinu srpnja, uz prevladavajuće sunčano prijepodne i sve oblačnije poslijepodne, tijekom kojega će uz slab do umjeren jugozapadni vjetar i jugo more biti većinom malo valovito.

Vrijeme za vikend

Za vikend još nestabilno i razmjerno svježe pa toplije i većinom suho, ali... I sljedećih će dana biti razmjerno svježe za doba godine, ali na kopnu ipak manje nego u petak, uz više sunčanog vremena. No i dalje će biti povremene mjestimične kiše, osobito tijekom vikenda, kada su mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Nestabilno će u subotu biti i na srednjem Jadranu i posebice južnom, a sasvim suho ne može se baš posvuda jamčiti ni u sunčaniju nedjelju, pa ni u pretežno sunčan i malo topliji ponedjeljak.

Ni u novome tjednu vrlo vjerojatno neće biti znatnijeg djelovanja anticiklone, ali ćemo ipak imati "ljetniji" ugođaj nego od petka do nedjelje - bit će opet stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje i vruće, ali ne odviše. A ni pljuskovi neće baš posvuda izostati.

Biometeorološka prognoza DHMZ-a

Na južnom Jadranu će se zadržati pretežno povoljne biometeorološke prilike. U ostalim područjima će biti nepovoljnije, pa je osobito u prvom dijelu dana kod meteoropata moguća nesanica, glavobolja, razdražljivost i smanjena koncentracija. Vlažan i svjež zrak bi reumatičarima i bolesnicima od krvožilnih bolesti mogao stvarati veće tegobe. Tijekom dana će se biometeorološke prilike početi poboljšavati, najkasnije na istoku Hrvatske.