TRAGEDIJA HODOČASNIKA

U varaždinskoj bolnici stanje dvoje pacijenata se pogoršalo, u KB Dubrava jedna pacijentica na operaciji. Četvero ih se vraća u Poljsku

06.08.2022 u 22:20

Bionic
Reading

Iz varaždinske bolnice večeras stiže vijest da se stanje dvoje pacijenata koji su tamo primljeni nakon strašne nesreće u kojoj je poginulo 12, a ozlijeđeno 32 poljska hodočasnika pogoršalo, dok je svih šest pacijenata koji su prebačeni u KB Dubrava izvan životne opasnosti

'Imamo 11 pacijenata u našoj ustanovi, pet u jedinici intenzivnog liječenja od toga dvoje kritično, troje u traumatologiji i ortopediji i troje u odjelu neurokirurgije. Obzirom da se radi o politraumama tijekom dana došlo je do njihovog pogoršanja stanja kod dvoje pacijenata', rekao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Iz KB Dubrava, pak, kažu da je u njoj smješteno šestero ozlijeđenih. Doktor Domagoj Vergles, specijalist opće i supspecijalist abdominalne kirurgije rekao je da su tri pacijentice, koje se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja stabilno. Jedna pacijentica je još na operaciji, a dvoje bolesnika, koji su na odjelima su stabilno i ozljede koje su zahtijevale kirurški tretman su im sanirane.

Izvlačenje autobusa na A4 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

'U svih pacijenata se radi o teškim tjelesnim ozljedama više organskih sustava, a prednjači lokomotorni sustav - to su prijelomi dugih kostiju, prijelomi rebara. Zasad se nalaze van životne ugroze, međutim, liječenje je tek na početku', zaključio je dr. Vergles.

  • +30
Prometna nesreća na A4 Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Četvero ozlijeđenih vraća se u Poljsku

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski objavio je u subotu navečer da se u Poljsku vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj u kojoj je poginulo 12 ljudi.

Do nesreće poljskog autobusa u kojem su bile 44 osobe - 42 putnika i dva vozača - došlo je oko 5,25 u subotu ujutro na cesti Goričan-Zagreb kod mjesta Breznica. Pritom je 12 osoba izgubilo život, a 32 su ozlijeđene.

"Poljska država ne ostavlja svoje građane bez pomoći. Zajedno s poljskim izaslanstvom u Varšavu se vraćaju četiri osobe ozlijeđene u tragičnoj nesreći u Hrvatskoj", objavio je Niedzielski na Twitteru.

Dodao je da ostali "ostaju pod najboljom skrbi u hrvatskim bolnicama. Obavještavamo dalje o njihovom zdravstvenom stanju".

  • +24
Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski obratio se novinarima Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Među 32 ozlijeđene osobe, od kojih se četvero vraća u zemlju, 19 je još uvijek u teškom stanju u pet hrvatskih bolnica. Poljski ministar zdravstva, izvještavaju poljski mediji, potvrdio je da je prognoza za petero njih neizvjesna.

Niedzielski koji je odmah nakon nesreće doputovao u Hrvatsku ranije je na konferenciji za novinare održanoj s hrvatskim kolegom Vilijem Berošem zahvalio hrvatskom narodu, ministru Berošu i hrvatskoj vladi. Svi su naši pacijenti jako dobro zbrinuti, a hitne službe su vrlo brzo bile na mjestu nesreće i pružile pomoć, rekao je. "Pacijenti doista imaju vrlo dobre uvjete".

Upitan o vrsti ozljeda koji su pretrpjeli poljski građani koji su putovali na hodočašće u Međugorje, Niedzielski je rekao da se radi o "vrlo ekstenzivnim, multiorganskim ozljedama".

"Ima puno lomova, rebara, kostiju, nogu. Radi se o vrlo ozbiljnim lomovima", naglasio je. "Oni koji su u najozbiljnijem stanju prebačeni su u Zagreb".