njemačka

U utrci za predsjednika CDU-a službeno tri kandidata

25.02.2020 u 13:55

Bionic
Reading

U utrku za predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) i ujedno vjerojatnog kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU u utorak su se službeno uključili i Armin Laschet i Friedrich Merz, dvojac kojega se i dosad spominjalo kao najizglednije kandidate

'CDU ima dva izbora: sve po starom ili obnova stranke', rekao je prilikom službenog predstavljanja kandidature nekadašnji predsjednik Zastupničkog kluba demokršćana u njemačkom parlamentu Friedrich Merz. On je dodao kako se njegova politika 'temeljno razlikuje' od politike njegovog konkurenta Armina Lascheta.

Merz, koji slovi kao kandidat konzervativnog krila stranke, izgubio je krajem 2018., prilikom izbora za predsjednika stranke, od aktualne predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je nakon skandala oko suradnje CDU-a i populističko desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Tirinška, početkom ovog mjeseca najavila povlačenje s mjesta predsjednice stranke.

Merz slovi i kao veliki unutarstranački protivnik liberalne politike Angele Merkel. Zbog nesuglasica s Merkel Merz je 2009. i napustio visoku politiku te neko vrijeme radio kao savjetnik u gospodarstvu.

U slučaju izbora za predsjednika CDU-a Merz je najavio suradnju s kancelarkom Merkel, koja je najavila da će na toj dužnosti ostati do kraja izbornog razdoblja 2021.

'Mi oboje imamo dovoljno državno-političke odgovornosti da osiguramo punu suradnju', rekao je Merz u utorak.

Kandidati za čelnika CDU-a su i kandidati za kancelara

Drugi kandidat koji se danas uključio, aktualni predsjednik savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Armin Laschet, slovi pak kao prisni suradnik Angele Merkel i jedan od najvažnijih pobornika njezine politike.

'Mi moramo ponovno ujediniti našu stranku i zemlju i zato se i službeno kandidiram za mjesto predsjednika CDU-a', rekao je Laschet prilikom službenog objavljivanja kandidature za mjesto stranačkog predsjednika.

On je kao svog zamjenika, u slučaju izbora za predsjednika stranke, imenovao aktualnog ministra zdravstva i donedavno kandidata za predsjednika Jensa Spahna. Spahn je svoje iznenadno povlačenje obrazložio 'višim ciljevima'.

'Koji put se treba odreći osobnih ciljeva za dobrobit veće stvari', rekao je Spahn.

Laschet je odustajanje od spominjanog koncepta zajedničkog vodstva stranke, koji je neko vrijeme bio u igri, obrazložio odbijanjem Friedricha Merza.

'Merz se, tijekom razgovora koje smo posljednjih dana vodili, nije htio prikloniti timu', rekao je Laschet.

Obojica su najavila da mjesto predsjednika CDU-a sa sobom automatski nosi i poziciju kandidata za kancelara demokršćanske Unije CDU/CSU, iako je manjinska stranka u Uniji, bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), najavila kako odluka o kandidatu za kancelara ne može biti donesena bez dogovora s CSU-om.

Prošlog tjedna svoju službenu kandidaturu za čelnika CDU-a je objavio i nekadašnji ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen.

Sva tri kandidata dolaze iz najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Prvotno je, prema planovima čelnice stranke na odlasku Kramp-Karrenbauer, odluka o predsjedniku CDU-a trebala biti donesena krajem godine, na redovitom stranačkom kongresu, ali su, nakon neuspjeha CDU-a na prošlonedjeljnim izborima u Hamburgu, postali sve glasniji zahtjevi za ubrzanjem procesa izbora novog stranačkog predsjednika. Tako je predsjedništvo stranke u ponedjeljak odlučilo da će predsjednik biti izabran na izvanrednom kongresu već krajem travnja.

Analitičari govore o "velikoj krizi" u kojoj se nalazi CDU, koja je izbila zbog spora unutar stranke oko odnosa prema desničarskom AfD-u i stranci Ljevica. Ovu potonju dijelovi stranke, zbog toga što ima korijene u državnoj stranci bivše Istočne Njemačke, vide kao ekstremno lijevo orijentiranu.