Parlamentarni izbori

U utorak ističe rok za podnošenje izvještaja o financiranju promidžbe

09.04.2024 u 06:23

Bionic
Reading

U utorak do ponoći sudionici parlamentarnih izbora: političke stranke, kandidati i osobe koje zastupaju neovisne liste, dužni su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti izvještaje o financiranju promidžbe, u suprotnom, prijete im kazne

Izvještaje dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja, a DIP ih na svojoj mrežnoj stranici objavljuje prvog radnog dana od dana unosa i tako postaju dostupni širokoj javnosti koja može vidjeti koliko su i na što potrošili u promidžbi te tko ih je donirao.

U ponedjeljak je javnosti mogla vidjeti samo jedan financijski izvještaj, Dragana Crnogorca, kandidata grupe birača za zastupnika srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici.

Prema njemu, Crnogorac nije primio ni jednu donaciju, nije se oglašavao u medijima i nije imao izbornih troškova.

U utorak će javnost moći vidjeti financijske izvještaje koji su u DIP-ov sustav unijeti u ponedjeljak, dok će joj oni koji se unesu u utorak, biti vidljivi u srijedu.

Svi financijski izvještaji moraju sadržavati izvješća o troškovima, o donacijama za financiranje promidžbe, te o cijeni i popustu dobivenima za medijsko oglašavanje.

Ne dostave li DIP-u izvještaje u propisanom roku i sadržaju, izborni bi sudionici mogli 'zaraditi' administrativnu i novčanu kaznu, prvu izriče DIP, drugu sud.

Mogla bi im se obustaviti isplata naknade za troškove izborne promidžbe ili bi pak potpuno mogli ostati bez nje, o čemu odlučuje DIP.

Naknada izbornih troškova nije zanemariva, za svako zastupničko mjesto politička stranka, neovisna lista i kandidati za zastupnike nacionalnih manjina dobivaju 17.918 eura.

Dobiju li više od pet posto važećih glasova izborne jedinice, a ne osvoje zastupničko mjesto, pripada im naknada od 2987 eura.

Sud pak odlučuje o novčanoj kazni za sudionike koji u propisanom roku i sa propisanim prilozima DIP-u ne dostave financijski izvještaj, za političke stranke ta se kazna kreće od 1.327 do 13.272 eura, a za kandidate i osobe koje zastupaju neovisne liste od 265 do 2.654 eura.

O zaboravnima DIP izvještava DORH koji onda odlučuje o daljnjim koracima, a odluku o kaznama u konačnici donosi sud.

Završni financijski izvještaj o financiranju promidžbe svi izborni sudionici dužni su podnijeti 30 dana nakon održanih izbora, zaključno sa 17. svibnja.