VELIKO IZVJEŠĆE

U Ukrajini od početka rata najmanje 12 poginulih medijskih djelatnika; pojačano zastrašivanje novinara u Europi

15.03.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Srbija i Hrvatska nalaze se među zemljama u kojima su novinari tijekom 2022. najviše puta bili zatrašivani i izloženi pritiscima i prijetnjama, objavilo je u srijedu Udruženje novinara Srbije (UNS), pozivajući se na izvješće europske platforme za zaštitu novinara

Kako se navodi u izvješću "Rat u Europi i borba za pravo na prijavu”, Platforme za promoviranje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Europe, novinari su najviše puta bili izloženi pritisku u Rusiji, ali i u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj i Poljskoj.

U tom dokumentu registrirano je 289 zabrinjavajućih slučajeva u 37 zemalja.

Prema rezultatima tog istraživanja, novinari su bili ubijani, zatvarani, fizički napadani, pravno maltretirani i izloženi klevetama.

Navodi se da su tijekom 2022. u Armeniji, Gruziji, Turskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu usvojeni ili predloženi novi restriktivni zakoni, za koje se u izvješću ocjenjuje da su novinarima onemogućili da se bez pritiska bave svojim poslom.

Prethodnu godinu je, prema izvješću Platforme, obilježio rat u Europi, ali i niz novih i uspostavljenih metoda gušenja nezavisnog novinarstva.

Najmanje 12 novinara i medijskih djelatnika je ubijeno, dok je 21 ozlijeđen tijekom izvještavanja s ratnih područja u Ukrajini, navedeno je.

Ukazano je na nadzor i špijunski softver, pravno uznemiravanje, uhićenja, restriktivno zakonodavstvo posljedično po novinarsku profesiju, te nekažnjivost zločina koji su se događali prethodnih godina.

  • +7
Rat u Ukrajini 14.03.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

„Sadržaj izvješća ilustrira jasnu i hitnu potrebu da Vijeće Europe i druge europske institucije koordinirano reagiraju na prijetnje s kojima se suočava novinarstvo u Europi“, navodi Europska federacija novinara (EFJ).

U izvješću je istaknuto i da su „ruske dezinformacije preplavile medijski pejzaž u Ukrajini i diljem Europe“.

„Partnerske organizacije i dalje osuđuju prijetnje po živote i sigurnost novinara koje su rezultat ruske agresije i nastavit će dokumentirati napade na medijske djelatnike i pokušaje ograničavanja izvještavanja o ratu, kao i razotkrivanje potencijalnih ratnih zločina“, poručili su iz EFJ.

Najviše novinara bilo je zatvarano u Turskoj – 52, gdje je jedan novinar i ubijen na svom zadatku, dok je u svijetu registrirano 127 slučajeva pritvaranja i zatvaranja novinara, što je 60 posto više nego godine koja je prethodila ovom izvješću.

Ništa se, kako je navedeno, nije promijenilo ni u pogledu kažnjavanja za ubojstva novinara, a nijedno upozorenje Platforme u vezi s nekažnjivošću ubojstva novinara i medijskih djelatnika nije prešlo u status „napredak“ ili „riješeno“.

Platformu za promoviranje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara uspostavilo je Vijeće Europe 2015., u suradnji s istaknutim međunarodnim nevladinim organizacijama aktivnim u području slobode izražavanja i udrugama novinara, kako bi pružio informacije koje mogu služiti kao osnova za dijalog s državama članicama o mogućim akcijama zaštite.