axel springer

Što će umjetna inteligencija napraviti novinarstvu: 'Preživjet će samo oni koji stvaraju najbolji originalni sadržaj'

01.03.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Najveći njemački medijski izdavač Axel Springer, u čijem su vlasništvu između ostalog Politico, Die Welt i Bild, najavio je reorganizaciju svojih medijskih tvrtki. Umjetna inteligencija mogla bi zamijeniti dio novinara, ali će se zato oni moći više posvetiti istraživačkom novinarstvu i autorskom radu, smatraju iz ove izdavačke kuće

Novinare bi mogla zamijeniti umjetna inteligencija poput alata ChatGPT-ja, rekao je izvršni direktor velike njemačke medijske grupacije Axel Springer. Zbog automatizacije i umjetne inteligencije će, najavljuju iz tvrtke, mnogi djelatnici njemačkih medija Bild i Die Welt uskoro morati dobiti otkaz. No čelnik ovog medijskog giganta u tome vidi priliku za kvalitetnije novinarstvo.

'Umjetna inteligencija ima potencijal učiniti neovisno novinarstvo boljim nego što je ikada bilo – ili ga jednostavno zamijeniti', rekao je izvršni direktor Axel Springera Mathias Doepfner. Umjetna inteligencija, kako kaže, može napraviti medijsku revoluciju te bi uskoro mogla postati bolja u proizvodnji informativnog sadržaja. 'Preživjet će samo oni koji stvaraju najbolji originalni sadržaj', dodao je, piše Guardian.

Iz ove medijske izdavače kuće nisu precizirali koliko će medijskih djelatnika otpustiti, ali su naglasili da zasigurno ostaju reporteri, autori i urednici. U ovom novom medijskom okruženju novinari će vrijeme koje bi utrošili na prijenos informacija moći posvetiti istraživanju pozadine pojedinih događaja.

No Axel Springer nije prvi medijski izdavač koji je najavio korištenje umjetne inteligencije za stvaranje sadržaja. U siječnju je BuzzFeed objavio da pomoću AI-ja planira poboljšati sadržaj koji nudi korisnicima, a britanski Daily Mirror i Daily Express već su oformili radnu skupinu koja bi trebala ispitati potencijal i ograničenja alata poput ChatGPT-ja.

Ipak, ovaj alat umjetne inteligencije u posljednje je vrijeme na meti kritika jer postoje brojni primjeri njegovih tekstova u kojima se poziva na izmišljene internetske izvore i navodi lažne citate. Zbog toga je upotreba umjetne inteligencije, barem u ovoj fazi njezina razvoja, još uvijek poprilično kontroverzna. Web stranica CNET navodno je već koristila AI za generiranje članaka čiju su točnost urednici provjeravali prije objave. Nakon objave izvješća tech medija Futurism, u kojem piše da se više od polovice sadržaja generiranog pomoću umjetne inteligencije mora naknadno uređivati zbog grešaka, i iz CNET-a potvrđuju da alat 'ima svoja ograničenja'. CNET je morao u potpunosti prepraviti svoj objavljeni članak nakon što su čitatelji u njemu primijetili mnoge greške.