banja luka

Novinari u BiH ponovno prosvjeduju zbog kriminalizacije klevete, Dodik ne popušta

14.03.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Predstavnici novinarskih i građanskih udruga prosvjedovali su u utorak u Banjoj Luci uoči sjednice parlamenta Republike Srpske na kojoj je najavljena rasprava o zakonu kojim se predlaže kriminalizacija klevete, dok je Delegacija EU u BiH zatražila da se taj zakon povuče iz parlamentarne procedure

Predstavnici novinarskih udruga iz RS okupili su se pred sjedištem entitetskog parlamenta uoči sjednice prosvjedujući još jednom zbog predloženih izmjena kaznenog zakona kojima su za povredu ugleda i časti predviđene drakonske kazne u rasponu od dvije i pol do više od 50 tisuća eura.

Novinari su pred ulazom u sjedište parlamenta ostavili polomljene olovke, a predsjednik Kluba novinara Banje Luke Siniša Vukelić kazao je kako time šalju simboličnu poruku zastupnicima da se oni sami nastave baviti novinarstvom jer će ga "represivni zakon", bude li usvojen, svakako ugasiti.

"Pozivamo ih da glasaju po svojoj savjesti i protiv ovakvog zakona", kazao je Vukelić.

Udruga pod nazivom "Radnički pokret", koja štiti radnička prava, istodobno je na središnjem gradskom trgu organizirala svoj prosvjed upozoravajući kako će u slučaju kriminalizacije klevete trpjeti i zaposleni koje bi poslodavci u slučaju kritika mogli tužiti. Pokretanje kaznenog postupka onemogućilo bi im traženje novog posla, a drastične novčane kazne ionako ne bi mogli platiti pa bi završili u zatvoru.

"Ovo se mora povući. Tko ima toliki novac da plati ove kazne", kazao je predsjednik udruge Dražen Pejaković najavivši nastavak otpora, uključujući građanski neposluh.

'EU zabrinuta zastrašivanjem novinara'

Voditelj Delegacije EU u BiH Johann Sattler poslao je prije sjednice parlamenta zahtjev na adrese najviših dužnosnika u RS u kojemu je tražio povlačenje predloženih izmjena kaznenog zakona, izražavajući "duboku zabrinutost" zbog svega što one sadrže.

Planirana kriminalizacija klevete može imati dugoročne štetne posljedice, od ograničavanja pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije, te predstavlja veliki korak unatrag u zaštiti temeljnih sloboda, a time i korak unatrag na europskom putu, upozorio je Sattler.

  • +16
Banja Luka: Prosvjed novinara zbog kriminalizacije klevete Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

Šef Delegacije EU ističe kako su u EU ionako zabrinuti ponašanjem političara u BiH koji i sada, posežući za tužbama, zastrašuju novinare i pokušavaju ih prisiliti na autocenzuru. "Kriminalizacija klevete samo bi pogoršala već ionako lošu situaciju", poručio je Sattler.

Nacrt izmjena kaznenog zakona RS zdušno brani predsjednik tog entiteta Milorad Dodik te odbacuje primjedbe iz EU.

"Oni nama drže predavanja kako mi trebamo nešto raditi europski", kazao je Dodik uoči sjednice parlamenta ustvrdivši kako postoje ljudi koji koji u interesu "stranih službi" u javnom prostoru iznose neistine i klevete pa ih u tome treba spriječiti. 

Najavio je kako se od predloženih izmjena kaznenog zakona neće odustati i da je to čvrsto stajalište njegove stranke koja je na vlasti.