MORSKI SIJAMCI

U Turskoj se nasukao rijedak dvoglavi dupin

13.08.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Na zapadnim obalama Turske nasukao se dvoglavi dupin, javljaju lokalni mediji

Ostatke spojenih blizanaca prošli je tjedan na plaži Dikili nedaleko od egejskog grada Izmira pronašao učitelj gimnastike Turgul Metin za godišnjeg odmora.

Morski biolog Mehmet Gokoglu sa Sveučilišta Akdeniz kaže da su spojeni blizanci dupini izuzetno rijetki baš kao i sijamski blizanci među ljudima.

Gokoglu je odbacio tvrdnje da je njegovo sveučilište započelo s istraživanjem ostataka. Kaže da su on i njegovi kolege zainteresirani, međutim za sada se ne zna gdje su ostaci dupine nestali.

U ožujku je na Floridi ribar pronašao dvoglavog morskog psa. Spojeni blizanci otkriveni su u maternici ženke morskog psa bika.

Prema stručnoj literaturi to je prvi zabilježeni slučaj dvoglavog morskog psa bika.

U ljudskoj populaciji udio spojeni blizanaca kreće se od jedan na 50.000 do jedan na 200.000. Njihova stopa preživljavanja je oko 25 posto. Stanje je tri puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Prema suvremenoj teoriji spojeni blizanci nastaju iz oplođenog jajašca koje se prvo podijeli, ali ga kasnije matične stanice koje traže sebi slične ponovno povežu.

Naziv sijamski blizanci potječe od najslavnijih blizanaca Changa i Enga Bunkera koji su bili rođeni u Sijamu, današnjem Tajlandu. Godinama su putovali cirkusom po svijetu. Budući da su im zajednički bili samo neki dijelovi kože i jetre, danas bi se vrlo lako mogli razdvojiti.