NEZAMISLIVI ZAKONI

U Turkmenistanu otvoren državni 'lov na žene'

02.12.2013 u 13:49

Bionic
Reading

U Turkmenistanu traje državni 'lov' na žene koje se u kasnim satima zateknu izvan kuće, bez obzira da li su same ili u pratnji muževa, prenosi sarajevski portal Klix.ba

Žene koje se kasno navečer zateknu na ulici ili u restoranu riskiraju da se nađu u policiji. U tom slučaju suočit će se s postupkom analiza na spolne bolesti i prisutnost opojnih droga u organizmu, prenosi Klix.ba

U kafić ili restoran u Ašhabadu ulazi grupa muškaraca u civilu - hvataju žene i vode ih u policijsku stanicu, to je scenarij koji se ponavlja u cijeloj zemlji.

Pri tome, mogu biti privedene dame koje sjede same, kao i one koje su u društvu svojih muževa.

Poslije 23 sata, kada se u Turkmenistanu zatvaraju mjesta za zabavu i restorani, policajci privode žene koje se nađu na ulici.

Predstavnici organa reda navode da se ove mjere provode 's ciljem borbe protiv prostitucije'.

Pojavile su se i glasine da će uskoro u Turkmenistanu ženama biti zabranjeno voziti automobile.

Turkmenistanske vlasti poznate su po tome što se na zakonodavnom nivou miješaju u privatni život građana. Pri tome, ove inicijative izgledaju veoma ekstravagantno.

Još u vrijeme prethodnog predsjednika, Saparmurata Nijazova, bili su zabranjeni zlatni zubi i brade.

Zabrana je obuhvaćala i cirkus, balet i videoigre.

Politolozi ističu da su ovakve mjere uobičajene za totalitarne države.

Prirodno je da kod takvog odnosa prema narodu, koji je karakterističan za totalitarne režime, vlasti smatraju da imaju pravo miješati se u sva područja društvenog života.

Analitičari navode da uvođenje normi šerijata stanovništvo u mnogim muslimanskim zemljama većinski ipak - ne odobrava.

Tako je, prema podacima socioloških agencija, za zabrane ženama da voze automobile bilo tek 35 posto anketiranih u Kirgistanu, 27 posto u Tadžikistanu, te samo deset posto u Kazahstanu i osam posto u Azerbejdžanu.