POPLAVE I ODRONI

U tropskoj oluji na Filipinima poginulo 440 osoba

17.12.2011 u 09:47

Bionic
Reading

Tropska oluja Washi koja hara na jugu Filipina odnijela je 440 života, priopćio je u subotu filipinski Crveni križ

Otak Mindanao najteže je stradao: 215 osoba poginulo je u Cagayan de Oru, jednoj od najvećih luka na tome otoku, a 144 u obližnjem Iliganu, rekla je za France Presse glavna tajnica Crvenog križa Gwendolyn Pang.

Ona je dodala da bi broj stradalih mogao porasti. Oluja je zahvatila otok Mindanao, a gotovo 2000 osoba ugroženih poplavama spasila je vojska kamionima, brodovima i helikopterima

Oko 45 osoba poginulo je u poplavama izazvanim olujom na glavnom otoku Mindanau, od kojih četrdesetak samo u mjestu Iliganu, dok je još pet osoba poginulo u odronu na istoku otoka, rekao je direktor nacionalnog centra za pružanje pomoći u prirodnim katastrofama Benito Ramos.

'Sve se dogodilo jako brzo, dok su ljudi spavali', rekao je u televizijskoj emisiji gradonačelnik Iligana Lawrence Cruz.

Zbog kiše koja je padala 24 sata nabujale su rijeke što je izazvalo poplave, objasnio je Ramos.

Filipine svake godine pogodi dvadesetak oluja. U rujnu su otočje pogodila dva tajfuna i tada je poginulo stotinjak osoba. Godine 2009. tropska oluja Ketsana pogodila je velik dio Manile i tada su u poplavama poginule 464 osobe.