najteža kazna

Iran pogubio četvero optuženih za sabotažu i povezanost s izraelskim Mossadom

29.12.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Iran je u petak pogubio četiri osobe, među njima i ženu, koje je optužio da su "saboteri" povezani s izraelskom obavještajnom službom Mossad, objavila je novinska agencija Mizan

Tako se na pet povećao broj pogubljenih koji su ovog mjeseca osuđeni na najtežu kaznu u desetljećima dugom ratu u sjeni u kojem Iran optužuje Izrael za sabotiranje njegovih nuklearnih napora. Izrael te optužbe nikada nije potvrdio niti opovrgnuo.

"Četiri člana diverzantskog tima povezanog s cionističkim režimom jutros su pogubljena nakon zakonskih procedura", navela je novinska agencija, optužujući ih za "opsežne" akcije, koje je vodio časnik Mossada, usmjerene na sigurnost Irana.

Pogubljenja u petak u pokrajini Zapadni Azerbajdžan uslijedila su nakon pogubljenja petog optuženog agenta Mossada sredinom prosinca u Iranu u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchestan.

Poluslužbena novinska agencija Tasnim identificirala je četvoricu pogubljenih u petak kao Vafu Hanareha, Arama Omarija i Rahmana Parhazoa, zajedno sa ženom po imenu Nasim Namazi.

Oni su bili glavni osuđenici u slučaju koji je uključivao 10 prijestupnika, dodaje se, ali nije jasno hoće li i ostali biti pogubljeni.

Službena novinska agencija IRNA objavila je video isječak u trajanju od gotovo osam minuta koji prikazuje muškarce kako priznaju svoju navodnu suradnju s časnikom Mossada u susjednoj Turskoj.