poplave u australiji

[FOTO] U Sydneyju tisuće ljudi evakuirane, očekuju se nove obilne kiše

04.07.2022 u 08:12

Bionic
Reading

Deseci tisuća stanovnika Sydneyja moraju se u ponedjeljak evakuirati nakon što su obilne kiše poplavile nekoliko predgrađa najvećeg australskog grada, a dužnosnici upozoravaju da se može očekivati još obilnih kiša

Prognozira se da će intenzivan sustav niskog tlaka na istočnoj obali Australije donijeti u ponedjeljak obilne kiše u Novi Južni Wales, nakon što je u nekoliko mjesta u državi za vikend palo kiše koliko obično padne u otprilike mjesec dana.

Oko 30.000 stanovnika u državi Novi Južni Wales moraju se evakuirati, a frustracija je porasla u nekoliko predgrađa na zapadu Sydneyja gdje su poplavljene tamošnje kuće, farme i mostovi, neki već treći put ove godine. "To je jednostavno poražavajuće. U nevjerici smo", rekla je gradonačelnica Camdena Theresa Fedeli. "Većina njih se upravo izvukla iz posljednje poplave, vratila svoje domove i poslove na svoje mjesto i nažalost govorimo da se to opet događa", dodala je.

U tijeku je operacija spašavanja 21 člana posade s teretnog broda koji je ostao bez struje južno od Sydneyja, izvijestili su lokalni mediji. "Mjesecima je bilo vrlo teško izvlačiti se od poplava pa je zbog toga još izazovnije", rekao je premijer Novog Južnog Walesa Dominic Perrottet na brifingu za medije koji je prenosila televizija.

Nema informacija o mrtvima, a dužnosnici su pozvali stanovnike da napuste svoje domove kad im se to naloži i da izbjegavaju vožnju po poplavljenim cestama. Tracey, stanovnica Windsora pogođenog poplavama, rekla je da se ne može nositi s čestim poplavama.

  • +14
Poplava u Sydneyju Izvor: EPA / Autor: MICK TSIKAS

"Dosta nam je. Stvarno nam je dosta. (Ovo) je malo previše za nas", rekla je Tracey za televiziju ABC nakon što se vratila kući kako bi spasila neke životinje. "Očekujemo da će kiša ponovno jačati od danas poslijepodne", rekao je meteorolog Jonathan How iz Meteorološkog zavoda. Više od 200 mm kiše palo je u mnogim područjima, u nekima je od subote palo čak 350 mm.

Vjeruje se da su klimatske promjene čimbenik koji pridonosi čestim teškim vremenskim prilikama, priopćilo je Vijeće za klimu, dodajući da je Australija "nedovoljno pripremljena".

Loše vremenske prilike mogle bi izazvati bujične poplave i klizišta, s riječnim slivovima koji su već blizu punog kapaciteta nakon što je fenomen La Nina, koji se obično povezuje s povećanim oborinama, dominirao istočnom obalom Australije posljednje dvije godine.

Odgođeno je planirano lansiranje NASA-ine rakete iz svemirskog centra Arnhem u sjevernoj Australiji s ponedjeljka na utorak zbog lošeg vremena, priopćio je operater Equatorial Launch Australia. Savezni ministar za upravljanje krizama Murray Watt rekao je u ponedjeljak da je vlada aktivirala satelitski sustav upravljanja u izvanrednim situacijama kako bi pomogla u pružanju pomoći u poplavama.