Sirija

U sukobu vladinih snaga i džihadista poginulo 47 boraca

11.07.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Četrdeset i sedam boraca poginulo je u posljednjih nekoliko sati u sukobima sirijskih vladinih snaga i džihadista na sjeverozapadu zemlje, objavio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR)

Kasno u srijedu navečer, džihadisti su zauzeli selo Hamamejat nakon sukoba s vladinim snagama u kojima je živote izgubilo 28 pripadnika regularnih sirijskih snaga i 19 islamskih ekstremista.

Borbe su također izbile i u području Idliba, uporištu džihadista skupine Hajat Tahrir al-Čam (HTS), nekadašnjeg sirijskog ogranka Al'Kaide. HTS je posebice aktivan i pokrajini Ham.

Od travnja, sirijske snage uz izdašnu pomoć ruskog zrakoplovstva još su više pojačale napade na pokrajinu Idlib i okolicu. Uz džihadiste, u tom području obitava oko tri milijuna civila. Osim HTS-a, na tom području djeluju i druge džihadističke frakcije.

Spomenuto područje, koje još uvijek nije pod kontrolom središnjih vlasti u Damasku, bilježi eskalaciju sukoba od sporazuma kojeg su u rujnu 2018. sklopile Rusija i Turska. Turska podupire određene pobunjeničke skupine te želi izbjeći da ofenzivu veliku razmjera snaga Bašara al-Asada i Rusije.

Prema SOHR-u, u bombardiranju Idliba je poginulo oko 550 civila, a oko 330.000 ljudi je napustilo to područje.