okončan prekid vatre

U Sudanu nastavljene borbe, ponovno bombardiran glavni grad

22.04.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Borbe između suparničkih vojnih snaga u Sudanu nastavile su se i tijekom noći nakon kratkog prekida vatre

U subotu ujutro glavni grad Kartum ponovno je bombardiran, rekao je novinar s mjesta događaja za dpa. U gradu odjekuje pucnjava, a svjedoci izvješćuju na Twitteru o eksplozijama u glavnom gradu. Prekid vatre, o kojem su se sukobljene strane dogovorile u petak zbog proslava Ramazanskog bajrama kojim se obilježava kraj svetog mjeseca ramazana, uglavnom je trajao tijekom noći. Bilo je samo "sporadičnih sukoba", rekao je novinar.

Borbe u Sudanu izbile su prije tjedan dana, kad su se sukobila dvojica najmoćnijih generala i njihove vojne snage. De facto predsjednik Abdel Fatah al-Burhan, koji je i vrhovni zapovjednik sudanske vojske, bori se protiv svojeg zamjenika Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, vođe moćnih paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF). Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) od početka borbi život je izgubilo najmanje 413 ljudi, a više od 3500 je ranjeno.

  • +4
Sudan Izvor: EPA / Autor: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

U međuvremenu prema njemačkom ministarstvu obrane Bundeswehr se priprema za novi pokušaj evakuacije njemačkih državljana. U srijedu je prekinut pokušaj diplomatske evakuacije zrakoplovima zračnih snaga. Zračna luka u Kartumu bila je u središtu borbi od početka sukoba. Diplomati žele biti sigurni da će se prekid vatre održati dok pokušavaju provesti evakuaciju. I druge države, kao što su SAD, Britanija i Španjolska,  razmatraju evakuaciju svojih državljana.