ukinute subvencije

U Sudanu masovni prosvjedi zbog poskupljenja kruha, ima i mrtvih

08.01.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Širom Sudana u nedjelju navečer izbili su prosvjedi zbog poskupljenja kruha, a u njima je život izgubio jedan učenik srednje škole, dok je uhićen istaknuti oporbeni čelnik Omar Al Dageir

Kako javljaju novinske agencije, prosvjedi su uslijedili nakon što je u nedjelju održan prosvjed u jugoistočnom gradu Sennaru jer su se, nakon objave vlade kako će ukinuti subvencije u okviru proračuna, udvostručile cijene kruha.

Odmah nakon prosvjeda sudanske vlasti zaustavile su prodaju šest dnevnih listova koji su kritički izvještavali o smanjenju subvencija i rastu cijena kruha.

Prosvjedi su se proširili na središte glavnog grada Kartuma i u tri grada na jugu države, Nyali i Geneini te Ad Damazinu, dodaje agencija Reuters pozivajući se na stanovnike tih gradova.

Policije je u Ad Damazinu ispalila suzavac dok je oko 400 prosvjednika uzvikivalo 'ne, ne rastu cijena!', rekao je mještanin za Reuters, dodajući kako su prosvjednici potom počeli paliti automobilske gume.

Sudanski predsjednik Omar Al Bašir Izvor: Reuters / Autor: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH

Tijekom prosvjeda poginuo je jedan srednjoškolac, dok je šest osoba ozlijeđeno u Geneini.

Istovremeno, sudanske vlasti su uhitile Omara Al Dageira, predsjednika jedne od najvećih oporbenih skupina u zemlji, rekli su članovi njegove Sudanske kongresne stranke.