Sabor

U srijedu počinje nova sjednica i jesensko zasjedanje

17.09.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Nakon dvomjesečnog odmora, saborski zastupnici u srijedu se vraćaju u sabornicu, počinje jesensko zasjedanje i nova sjednica koja će potrajati do konca listopada

Sjednica počinje Aktualnim prijepodnevom za kojega će 38 zastupnika, oporbenih i vladajućih, postaviti pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima, ždrijeb je odlučio da prvo postavlja SDSS-ov Boris Milišević, a 38. HDZ-ov Ante Babić. Osim prijepodneva, zanimljiva će biti i srijeda poslijepodne kada će premijer izvijestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća, a praksa je pokazala da rasprava o toj temi zna biti itekako dinamična.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u srijedu će izvijestiti Sabor da je ukinulo zastupnički imunitet Lovri Kuščeviću (HDZ), bivšem ministru uprave i sadašnjem zastupniku i dalo odobrenje Državnom odvjetništvu da protiv njega pokrene kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ovaj tjedan zastupnici će dati svoje mišljenje o desetak točaka, među njima i o Vladinu Prijedlogu Ovršnog zakona koji prolazi prvo čitanje.

Do konca listopada o Godišnjem izvješću Vlade i o opozivu Kujundžića

Intenzivan rad očekuje ih i u sljedećim tjednima s obzirom na to da je na dnevnom redu već sada više od 100 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih biti još. Do konca listopada, Sabor će, tako, raspraviti Godišnje izvješće o radu Vlade, treće takvo premijera Plenkovića što će biti prilika da zastupnike i javnost upozna što je njegova Vlada radila u proteklih godinu dana, koje je pojave i probleme utvrdila.

Saborski Poslovnik iz 2013. obvezuje premijera da jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti to Izvješće. Sredinom listopada, to jest 30 dana od uvrštavanja prijedloga u dnevni red nove sjednice, koja počinje 18. rujna, Sabor bi trebao raspravljati o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, što je zatražila oporba.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ranije je objasnio kako je to u skladu s mišljenjem Ustavnog suda, oporba ustrajava kako je rasprava o zahtjevu za Kujundžićevu smjenu, podnesenom 22. srpnja, trebala biti provedena u roku 30 dana na izvanrednoj sjednici i da mišljenje Ustavnog suda otvara i dvojbe o tumačenju nekih drugih rokova. Zahtjev za Kujundžićev opoziv oporba je predala 22. srpnja i, pozivajući se na ustavnu odredbu da se rasprava mora provesti u roku 30 dana, očekivala izvanrednu sjednicu.

Međutim, nju u vrijeme ustavne stanke u radu sabora od 15. srpnja do 15. rujna može sazvati predsjednica države, premijer ili natpolovična većina zastupnika, a njih 32-oje su trećina. Slijedeći mišljenje Ustavnog suda i saborskog Odbora za Ustav počinje se brojati vrijeme od uvrštavanja u dnevni red, što će biti 18. rujna, rekao je Jandroković. U novu radnu sezonu Sabor ulazi s promjenama u zastupničkim klubovima, dobio je jedan novi - Klub Nezavisne liste mladih, pa ih sada ima ukupno 14.