godišnjica

U Srebrenici će 11. srpnja biti pokopani ostaci 33 žrtve genocida nad Bošnjacima

03.07.2019 u 13:01

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine bit će pokopane 11. srpnja kada će u tom gradu ponovo biti obilježena godišnjica najvećeg ratnog zločina na europskom tlu počinjenog nakon Drugog svjetskog rata, najavili su u srijedu iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO), vladinog tijela zaduženog za traganje i identificiranje ratnih žrtava u toj zemlji

Posmrtni ostaci žrtava koji su proteklih godina pronađeni u masovnim grobnicama, a nakon toga identificirani usporedbom DNK iz uzoraka koštanog tkiva s onima dobivenim iz krvi preživjelih srodnika, spremni su za pokop i 9. srpnja bit će prevezeni u Srebrenicu.

Tamo će biti pokopani u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima gdje su ranije sahranjeni ostaci više od šest i pol tisuća ubijenih nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Uz to što su prognale više od 40 tisuća Bošnjaka, snage bosanskih Srba provele su sustavnu likvidaciju svih zarobljenih muškaraca i dječaka pri čemu je ubijeno njih više od osam tisuća.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana u Potočarima je dječak Osman Cvrk koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo 16 godina.

Najstarija žrtva koja će se ukopati ove godine je Šaha Cvrk. Ona je u vrijeme kada je ubijena imala 82 godine.

Zajedno će biti pokopani otac i sin, Zaim i Fuad Pilav, braća Fahurudin i Zijo Mujić koju su u trenuku kada su ubijeni imali po 25 odnosno 28 godina te braća Asim i Kasim Isaković koji su 1995. godine imali 20 odnosno 22 godine