NEMA HRANE, TELEFONA...

U Srbiji više nema mjesta za izbjeglice iz Sirije

08.09.2013 u 23:46

Bionic
Reading

Od četrdesetak imigranata koji svaki dan u Srbiji zatraže azil, više od trećine njih izbjeglice su iz Sirije, a u objektima za smještaj izbjeglica više nema mjesta, objavili su u nedjelju beogradski elektronički mediji

U Centru za azil u Bogovađi, u središnjoj Srbiji, trenutačno je 150 osoba koje su zatražile azil, a među njima je 44 državljana Sirije.

'Svaki dan u kamp pristiže oko 40 novih tražitelja azila, od kojih je petnaestak podrijetlom iz Sirije', rekao je agenciji Tanjug pravni savjetnik i pomoćnik ravnatelja Centra za prihvat azilanata u Bogovađi Milan Vladić.

Uglavnom su to mlađi, pretežito obrazovani ljudi u dobi od 20 do 25 godina. Većina ih je napustila zemlju zbog ratnih sukoba, dok su rijetki u Srbiju došli iz ekonomskih razloga. Mjesta u kampu, unatoč prenapučenosti, mogu se naći jedino za žene s djecom, za osobe teškog zdravstvenog stanja ili malodobne osobe bez pratnje.

Novinari koji su u kampu razgovarali s azilantima iz Sirije, bilježe svjedočenja o okolnostima koje su te ljude nagnale da napuste domovinu. Većina njih ističe da je stanje u Siriji 'stravično, da nema hrane'.

Upitani za mišljenje o stranoj intervenciji, sirijski azilanti u Srbiji odgovaraju kako tu prijetnju ne drže toliko realnom te da 'svijet ne govori istinu', a da oni samo žele mir, objavio je internet portal B92.

Azilanati su već nekoliko mjeseci bez kontakta sa svojim obiteljima jer u Siriji 'nema interneta, nema telefona, nema komunikacije'.

Prema riječima dužnosnika kampa za azilante, većina njih zadržava se u centru oko dva tjedna, dok se ne snađu ili ne pronađu neki način da napuste Srbiju, jer su uglavnom zainteresirani nastaviti put prema zemljama zapadne Europe.