'NEMA SIGURNOSNOG RIZIKA!'

U Srbiji već drugi dan štrajka 13.000 policajaca

04.02.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Zbog nezadovoljstva malim plaćama, čak 13.000 policajaca u Srbiji jučer je započelo štrajk koji je danas nastavljen. Nezavisni sindikat policije traži povećanje plaća policijskim službenicima za 40 posto te bolje uvjete rada za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova

Kako na jučer održanom sastanku predstavnika sindikata i MUP-a Srbije dogovor nije postignut, jer nije bilo suglasnosti o povećanju plaća policajcima, štrajk je nastavljen danas.

'Moguće je i da će danas biti obavljen razgovor s premijerom Mirkom Cvetkovićem, a kontaktirali smo i s našim ministrom Ivicom Dačićem i nadamo se da ćemo s državom pronaći rješenje koje će biti odgovarajuće za obje strane', izjavio je za Tanjug Velimir Barbulov, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

Istaknuo je i da zasad nema razloga za zaoštravanjem štrajka, no ukoliko se ne ispune zahtjevi sindikata, protest će postati puno radikalniji.

Barbulov je skrenuo pažnju i na crnu stranu medalje te je napomenuo da se na pojedine zapovjednike i načelnike policijskih uprava vrši velik pritisak. Od načelnika se, naime, traži da utječu na zaposlene u svojim upravama da bi prekinuli štrajk, a u suprotnom im se prijeti oduzimanjem radnog mjesta.

Dok su u štrajku, policajci ne patroliraju ulicama i ne poduzimaju druge preventivne aktivnosti, a oni koji su zaduženi za rad s građanima, odnosno za izdavanje osobnih dokumenata i registracijskih pločica, posao će obavljati samo u hitnim slučajevima.

Iako je danas drugi dan otkako 13.000 policajaca u Srbiji ne radi, odnosno obavlja tek minimalne poslove, zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da to ne predstavlja sigurnosni rizik.

U izjavi srpskim novinarima u Washingtonu, Dačić je istaknuo da u Srbiji zbog štrajka nije narušen red i mir te dodao da policija obavlja svoje poslove u skladu sa zakonom, kako je to određeno kada je neophodno osigurati minimum rada. Dodao je i da ne očekuje da će štrajk policije utjecati na sigurnost u vrijeme mitinga Srpske napredne stranke, koji je zakazan za subotu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je i da će se ovih dana pred vladom naći kolektivni ugovor kojim se definira status policijskih službenika. Izjavio je da smatra da je ugovor odgovarajući i očekuje da će se ubrzo pronaći rješenje koje bi dovelo do okončanja štrajka. Napomenuo je da treba postići dogovor kako strateški izaći iz te situacije, ali da pri tome treba imati u vidu i realne ekonomske prilike u kojima se živi.