UNATOČ MASOVNOM CIJEPLJENJU

U Srbiji sa strepnjom čekaju nove brojke: Alarmantno pogoršanje situacije, svaki četvrti testirani je zaražen

23.02.2021 u 09:44

Bionic
Reading

Iako je Srbija po broju cijepljenih na milijun stanovnika druga u Europi, poslije Velike Britanije, zaraza se širi zabrinjavajućim tempom. Nakon nekoliko dana s oko 2500 novozaraženih u ponedjeljak je registrirano gotovo 3000 novih slučajeva, a predviđa se da će danas opet skočiti. Da je situacija alarmantna, potvrđuju još tri veoma važna statistička parametra

'Podaci za vikend nisu relevantni, uvijek se za vikend i praznik manje testira, ali ćemo tijekom tjedna imati povećanje tog broja', upozorava za Blic dr. Predrag Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa.

Verica Jovanović, direktorica Instituta Batut, kaže da je posljednjih dana došlo do porasta broja novozaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih.

Svaki četvrti testiran je i zaražen

Svaka četvrta osoba koja se testirala proteklog vikenda pokazala se pozitivnom. 'Međutim, analizirajući podatke pojedinačnih laboratorija, vidimo da taj postotak i udio pozitivnih raste, što nije dobar podatak', rekla je Jovanović.

Upravo je to još jedna brojka koja zabrinjava: udio pozitivnih u broju testiranih duže od mjesec dana oscilirao je između 15 i 19 posto, da bi posljednjih dana skočio na gotovo 25 posto. Drugim riječima, svaka četvrta testirana osoba bila je pozitivna na Covid-19. Blic podsjeća da je policijski sat u svibnju ukinut kada je taj udio bio pet posto, a kako bi se moglo reći da je situacija pod kontrolom i da su slučajevi tek sporadični, taj postotak treba biti 0,5.

Stanje u bolnicama i broj prvih pregleda

Odnos broja zaraženih i testiranih ipak nije jedini parametar koji pokazuje težinu epidemiološke situacije, već se prati i stanje u bolnicama i broj prvih pregleda u ambulantama za Covid.

'Raste broj prvih pregleda u ambulantama. Također, broj hospitaliziranih pacijenata prelazi 3500 i također je značajan. Imamo velik broj pacijenata na respiratorima', upozorava dr. Jovanović.

U Beogradu opet 1000 novozaraženih u jednom danu

Veoma zabrinjava i epidemiološka situacija u Beogradu s gotovo po 1000 novozaraženih posljednjih dana. Evidentno je došlo do nove eksplozije korone: iskustvo iz prethodnih valova uči da je u pravilu prije glavnog udara Covida-19 u Srbiji uvijek dolazilo do velikog povećanja broja oboljelih u Beogradu.

  • +29
Cijepljenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Za razliku od prosinca i početka siječnja, kada je bilo smirivanje situacije i kada je Beograd imao 20-25 posto svih novih slučajeva u Srbiji, u posljednjih tjedan dana taj odnos je skočio na 30-50 posto, odnosno u jednom trenutku je svaki treći oboljeli u Srbiji bio iz Beograda, a 16. veljače gotovo svaki drugi.

Prelijevanje iz prijestolnice

Takva situacija bila je i prije glavnog udara u trećem valu, kada se postotak zaraženih u Beogradu u prvoj polovici studenog kretao od 40 do 45 posto. A onda se korona prelila širom Srbije pa su 1. prosinca imali rekordnih 7999 zaraženih u 24 sata.

'Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna. Ukupna situacija se pogoršava. U Beogradu smo u nedjelju imali 945 zaraženih, što je 37 posto od ukupnog broja pozitivnih u Srbiji. U Beogradu se broj novozaraženih na vrlo ozbiljan način podiže', rekao je dr. Predrag Kon na K1 televiziji.

Kako je istaknuo, broj novozaraženih postupno raste od 27. siječnja.

'Iz medicinskog dijela Kriznog stožera ne možemo gledati kako nam se pune bolnice i to sad znatno brže. To na kraju završava vrlo teškim, pa nažalost i smrtnim slučajevima. U ovoj situaciji, kada su nam liječnici iscrpljeni, mi moramo to usporiti, a onda i zaustaviti, paralelno s cijepljenjem', rekao je Kon.

Krajnje alarmantna situacija

Nepovoljnoj situaciji svjedoči i konstantan porast broja zaraženih na 100.000 građana, parametar koji koristi Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kako bi rangirao države po stupnju oboljelih. Početkom veljače 14-dnevna incidencija u Srbiji bila je 323, a sada je 411.

  • +8
Beograd: Cjepivo AstraZeneca stiglo je u Srbiju Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Ukoliko dođe do daljnjeg značajnog porasta, najavljenog zbog nepridržavanja epidemioloških mjera tijekom nedavnih praznika, izvjesno je da će se Srbija uskoro preseliti u tamnosivu zonu s incidencijom od 500 do 1000 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Dr. Kon tvrdi da su rezultati cijepljenja u Srbiji zavidni, ali ne dozvoljavaju opuštanje.

'Kad dođemo do 1,5 milijuna ljudi koji su cijepljeni s obje doze, može se očekivati slabljenje potencijala virusa. Međutim za stabilnu situaciju moramo doći do tri milijuna cijepljenih', naglasio je Kon.

Velik broj zaraženih virusom su mlade žene

Zbog sve lošije epidemiološke situacije najavljeno je otvaranje novih kapaciteta bolnice za Covid u Batajnici, potvrdila je direktorica Tatjana Adžić Vukičević. Istaknula je da je među zaraženima u toj klinici sve više mladih žena, što do sada nije bio slučaj.

'Trenutno je dosta žena između 40 i 50 godina, došlo je do porasta broja oboljelih upravo među ženama', navodi Adžić i dodaje da je sada broj muškaraca i žena izjednačen. Naglašava da im se zdravstveno stanje toliko brzo pogorša da je onda bitka za njihov život 70 posto izgubljena.

Dr. Adžić Vukičević apelira na sve građane Srbije da se cijepe.

Crne prognoze se obistinile, hoće li i ove?

I profesor Petar Kočović, IT stručnjak, koji je sa svojim timom mjesecima iznosio prognoze o kretanju epidemije, sada je objavio grafički prikaz dnevnog porasta broja zaraženih od 3. studenog i onog od 16. veljače. Posebno zabrinjava to što se u dva tjedna nakon 3. studenog, kada je bilo 1878 novih slučajeva, broj novozaraženih više nego udvostručio, pa je tako 17. studenog bilo 4994 novozaraženih, a potom 1. prosinca i rekordnih 7999.

Osim usporednog prikaza navedenih vremenskih razdoblja, prof. Kočović objavio je podatke ECDC-a o broju oboljelih na 100.000 stanovnika za 14 dana. I na osnovi toga primjećuje se da se krivulja počela kretati po prethodnom modelu.