masovno cijepljenje

Stručnjaci objasnili mogu li se protiv Covid-a cijepiti alergični na penicilin, pelud, orašaste plodove...

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 20:37
  • Objavljeno 22.02.2021 u 20:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) upozoravaju kako sva dosad odobrena cjepiva protiv koronavirusa nisu kontraindicirana u osoba alergičnih na penicilin

'Dakle, sve osobe koje su alergične na penicilin bez problema se mogu cijepiti ovim cjepivima', kaže Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je kako su navedena cjepiva kontraindicirana samo u slučaju preosjetljivosti na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari koje su navedene u odobrenim dokumentima koji sadrže sve informacije o lijeku.

'Riječ je o sažetku opisa svojstava lijeka, koji je namijenjen zdravstvenim radnicima, i uputi o lijeku, koja je namijenjena pacijentima. Ovi dokumenti javno su objavljeni - dostupni su putem baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a. Sadrže sve informacije o indikaciji, kontraindikacijama i mjerama opreza nužne za pravilnu i sigurnu primjenu cjepiva', napominje Maja Bašić.

Prema dosadašnjim podacima alergijske reakcije na pelud, ambroziju, prašinu, školjke, penicilin, razne lijekove i jaja nisu prepreka cijepljenju protiv bolesti COVID-19. Ozbiljna kontraindikacija je jedino anafilaktički šok kojega je osoba imala na neki od sastojaka cjepiva.

  • +7
  • +4

Masovno cijepljenje u Međimurju

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Stoga je sve važne informacije o prijašnjim alergijama nužno reći liječniku koji provodi cijepljenje.

Pacijentima koje njihovi liječnici opće praske odbijaju cijepiti jer imaju nekih nedoumica ili su oprezni zbog povijesti bolesti, preporučuje da se jave u Zavod za javno zdravstvo koji bi ih onda trebao rasporediti za cijepljenje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima jasne upute (www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/cijepljenje-protiv-covid-19-bolesti-najcesca-pitanja-i-odgovori) koje se tiču osoba s alergijama kao i onkoloških i drugih kroničnih bolesnika.

'Prema preporukama CDC-a, koje i mi prihvaćamo, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje', ističu iz HZJZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!