nema kaznenog djela

U Srbiji odbačene kaznene prijave protiv dužnosnika i desničara zbog podrške Wagnerovcima

25.01.2023 u 14:29

Bionic
Reading

Više javno tužiteljstvo u Beogradu odbacilo je kaznene prijave protiv protiv veleposlanika Rusije, direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), te protiv osoba iz desničarske organizacije Narodne patrole koja podržava rusku paravojnu skupinu Wagner, priopćeno je u srijedu

Skupina aktivista podnijela je prošlog tjedna kaznene prijave zbog djelovanja ruske paravojne skupine Wagner i njezinih pristaša u Srbiji, te protiv veleposlanika Rusije u Beogradu i šefa srbijanske Sigurnosne informativne agencije (BIA).

Prijave je podnio čelnik građanske organizacije "Oktobar", beogradski odvjetnik Čedomir Stojković, optužujući skupinu Wagner da regrutira državljane Srbije za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prijave su podnesene i protiv veleposlanika Aleksandra Bocan-Harčenka i neimenovanih djelatnika u ruskom veleposlanstvu i Ruskom domu, te protiv više NN osoba koja su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu. Također protiv dvije osobe iz desničarske skupine Narodne patrole" zbog organiziranja sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu, te protiv direktora BIA Aleksandra Vulina zbog zlouporabe službenog položaja.

Srbijanski predsjednik je početkom prošlog tjedna kritizirao pozive na ruskim portalima i društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa u kojima Wagner poziva dragovoljce iz Srbije da se priključe toj paravojnoj skupini.

  • +10
Wagnerovci patroliraju ulicama Soledara Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Vučić je odbacio navode da Wagner djeluje u Srbiji, ali je rekao da bi Rusija trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njezinu paravojnu skupinu Wagner u Ukrajini.

U priopćenju objavljenom na internet stranici Tužiteljstva navodi se da su prijave odbačene jer ne postoje osnova sumnje da je učinjeno prijavljeno kazneno djelo, niti bilo koje drugo kazneno djelo koje se tretira po službenoj dužnosti.

Tužiteljstvo smatra da su navodi kaznenih prijava zasnovani na neutemeljenim tvrdnjama i nizu pretpostavki da prijavljene osobe potiču građane Srbije da sudjeluju u oružanom sukobu u Ukrajini, kao pripadnici vojnih ili paravojnih postrojbi koje se bore na strani Rusije, te da im organiziraju obuku, osiguravaju opremu i sredstva za "sudjelovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi".

  • +17
Centar Wagner grupe u Sankt Petersburgu Izvor: Profimedia / Autor: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Podnositelj prijave se poziva na činjenice za koje osobno smatra da su "opće i javno poznate, pa uslijed toga i neupitne" , navodi Tužiteljstvo, po čijoj ocjeni one "u pravnom smislu, nemaju taj karakter", a pojedine navode iz prijave vidi kao " "kontradiktorne".

Više javno tužiteljstvo odbacilo je i kaznenu prijavu protiv D.K. i više NN osoba iz ekstremno desne organizacije Narodne patrole zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, jer su tijekom siječnja ove godine na više lokacija u Beogradu crtali grafite s logom Wagnera. I ta je prijava odbačena jer "ne postoje osnove sumnje da je učinjeno prijavljeno kazneno djelo, niti bilo koje drugo kazneno djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", navodi tužiteljstvo. Crtanje tog grafita, po navodima Tužiteljstva, ne može izazivati ili raspirivati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, ili biti poziv na "ubijanje Ukrajinaca", kako to tvrdi podnositelj prijave.

Grafit ne sadrži tekstualne poruke i grafičke simbole kojima bi se u aktualnom sukobu između Rusije i Ukrajine izazvala i produbljivala nacionalna mržnja između pripadnika ruskog i ukrajinskog naroda koji žive na teritoriju Srbije, istaknulo je Tužiteljstvo.

Mural posvećen ruskoj plaćeničkoj paravojnoj skupini Wagner, oslikan ispod mosta na Savi u širem središtu Beograda, antiratni aktivisti su u međuvremenu dva puta prebojali - prvi puta porukom "NO WAR", a potom zelenom bojom.