zaraza pred vratima

U Srbiji bjesni epidemija ospica, provjerili smo kakvo je stanje u Hrvatskoj

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 28.12.2017 14:57
  • Objavljeno 28.12.2017 u 14:50
U Srbiji je od početka listopada registrirano ukupno 630 osoba zaraženih ospicama

U Srbiji je od početka listopada registrirano ukupno 630 osoba zaraženih ospicama

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Epidemija ospica u susjednoj Srbiji uzela je prvu žrtvu, mladića koji nije bio cijepljen. Od početka listopada do danas u toj je zemlji registrirano ukupno 630 zaraženih, od kojih je kod 225 laboratorijski i potvrđen virus ospica. Tim povodom, tportal je provjerio kakva je trenutno situacija u Hrvatskoj i pripremaju li se kakve mjere s obzirom da u susjedstvu bjesni epidemija ove zaraze

'Glavna mjera za sprječavanje ospica je održavanje visokih cjepnih obuhvata stanovništva, čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana', odgovara tportalu Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) koje je potom uputilo i priopćenje u kojem navode kako je unos virusa ospica u Hrvatsku kontinuirano prisutan te time i mogućnost nastanka epidemije.

'Postojao je i prije trenutne epidemije u Srbiji, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano. Svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica uvezene iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne dođe do širenja infekcije u stanovništvu', poručuju iz HZJZ-a.

Na graničnim prijelazima Kaić ne preporuča posebne mjere nadzora nad zdravstvenim stanjem putnika jer one u slučaju ospica, kaže, nisu efikasne jer zaražena osoba može biti potpuno zdrava prilikom ulaska u zemlju, a oboljeti i postati zarazna za osobe u kontaktu tek nakon što se vrati kući. Važno je, smatraju u HZJZ-u, podizati broj cijepljenih na područjima gdje taj postotak nije zadovoljavajući.

'Nikakve posebne mjere nisu potrebne osim podizanja cjepnih obuhvata na područjima gdje nisu zadovoljavajući', napominje Kaić.

>>> Prvi epidemiolog Hrvatske raskrinkava pet mitova protivnika cijepljenja

A zadnjih godina najmanje osoba cjepljenih protiv ospica, prema podacima HZJZ-a, je na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, a slijede potom Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija. 

'Kolegama u tim županiijama je ukazano na taj problem i liječnici provode dodatna cijepljenja', odgovara Kaić.

  • +13
  • +10

Cijepljenje

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska se, pak, početkom godine našla i na listi deset europskih zemalja, u društvu Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunjske, Španjolske i Švedske u kojima se udvostručio broj prijavljenih slučajeva ove bolesti u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Objavila je to Europska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) iznoseći podatak kako je u 14 europskih zemalja zabilježeno više od 1400 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba. Reagirao je potom i europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis kojemu je neprihvatljivo čuti da djeca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna cjepiva.

Dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina

'Najvažnije je kontinuirano pratiti cjepne obuhvate u populaciji i reagirati u slučaju nezadovoljavajućih. Ovo se radi kontinuirano, prvenstveno na lokalnoj razini, poticanjem liječnika primarne zdravstvene zaštite da pozovu na cijepljenje djecu koju imaju u skrbi, a koja nisu provela predviđena cijepljenja', ukazuje epidemiolog Kaić na provođenje cijepljenja protiv ospica, visoko zarazne bolesti koju širi viris koji se prenosi izravnim kontaktom i zrakom.

Prema evidenciji koju Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodi od 1953., prije uvođenja cjepiva od ospica godišnje je u Hrvatskoj obolijevalo 15.000 djece. U prosjeku je od komplikacija umiralo petero, a deset do petnaest ostajalo trajno invalidno. Cijepljenje je uvedeno 1968. i u samo nekoliko godina broj oboljenja je radikalno smanjen.

'Procijepljenost djece u Hrvatskoj u padu je u zadnjih pet godina, prvenstveno u predškolskoj dob. Do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95 posto djece, a sada ih je 89,7 posto', upozorio je prvi hrvatski epidemiolog već nešto ranije ove godine govoreći na okruglom stolu 'Cijepljenje – činjenicama protiv mitova'. 

Prije uvođenja cijepljenja, u Hrvatskoj je od ospica godišnje umrlo prosječno petero djece

Prije uvođenja cijepljenja, u Hrvatskoj je od ospica godišnje umrlo prosječno petero djece

Izvor: Pixsell / Autor: NN

Pad broja cijepljenje djece dogodio se, istaknuo je tada, prvi put u 30 godina jer je procijepljenost od 1980. kontinuirano rasla.

Smrtnost od ospica je oko 0,1 posto, tj. na tisuću oboljelih umre jedna osoba, a može biti i viša ako je među oboljelima visok udio pothranjenih osoba ili osoba s oštećenjem imunološkog sustava, navodi HZJZ.

'Ako netko po povratku iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu. Dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne čekanje s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica', upozoravaju iz HZJZ-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!