VIRUSI

Srbiju trese epidemija ospica, vrtići vraćaju necijepljenu djecu

02.11.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Zbog širenja epidemije ospica u Srbiji se od četvrtka u cijeloj zemlji poduzimaju preventivne mjere i provodi pojačan nadzor

Kako javljaju srbijanski mediji, Zavod za javno zdravstvo Vranja proglasio je epidemiju ospica u Bujanovcu na Kosovu, a jedan slučaj potvrđen je i u Kragujevcu, dok se za još jedan, koji je prijavila bolnica u Kraljevu, čeka potvrda Instituta za viruse.

Na Kosovu je dosad zabilježeno 12 slučajeva oboljelih od ospica, a upravo je oboljeli iz kragujevačke bolnice stigao s Kosova.

Zbog smanjenja broja cijepljene djece u Srbiji nadležne službe pozivaju roditelje da ne zanemaruju obavezno cijepljenje.

Al Jazeera Balkan javlja kako je ove godine MMR cjepivo, koje osim ospica štiti od parotitisa i rubeole, primilo 81 posto dvogodišnjaka, u Vojvodini 89, u središnjoj Srbiji 78, a u Beogradu samo 65 posto. Inače, za kvalitetnu obranu od epidemije nužno je cijepiti najmanje 95 posto djece.

Zbog epidemije po preporuci Instituta za javno zdravstvo Srbije vrtići u Nišu počeli su vraćati djecu koja nisu primila MMR cjepivo, a tijekom studenog održat će se kampanja cijepljenja djece u romskim naseljima.

  • +8
Cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Uzročnik bolesti je virus ospica iz porodice paramiksovirusa, koji se prenosi s jedne osobe na drugu slinom koja je zarazna i širi se u okolinu tijekom govora, kašlja i kihanja.

Nakon inkubacije od osam do 12 dana javlja se suhi kašalj, očna spojnica se zacrveni, javlja se grlobolja, preosjetljivost na svjetlo te bijele pjege na sluznici usta, dok je temperatura povišena i može dosegnuti i 40 stupnjeva.

Nakon tri do pet dana javlja se osip na koži gotovo cijelog tijela: najprije zahvaća lice, predio iza uha, potom trup, ruke i na kraju noge. Bolesnik je izvor zaraze i sedam dana prije prvih znakova bolesti. Osip traje od pet do šest dana, zatim polako nestaje. Ospice su česta zarazna bolest, a mogu izazvati niz komplikacija (upala uha, bronha, pluća), pa i vrlo ozbiljnih, od kojih je najteža upala središnjeg živčanog sustava (meningoencefalitis).

Bolest spontano prolazi te osip i temperatura nestaju za šest dana, ali kašalj potraje znatno duže. Liječenje je simptomatsko te se daju lijekovi za snižavanje temperature (paracetamol), aerosol i sirupi za ublažavanje kašlja (mukolitici), a ako se uz osip javlja i svrbež, mogu se primijeniti i antihistaminici te tekući puder.

Cijepljenje protiv ospica je obavezno. Obično se obavlja s cijepljenjem protiv rubeole i parotitisa (mumpsa). Cijepe se mala djeca u dobi od 13 do 15 mjeseci, a docjepljivanje se provodi u prvom razredu osnovne škole.