umrla 61 osoba

U Srbiji 2.447 zaraženih koronavirusom, u 24 sata još tri žrtve i 247 novozaraženih

07.04.2020 u 17:38

Bionic
Reading

Srbija je od ponedjeljka izgubila još troje ljudi u pandemiji koronavirusa, dosad ukupno 61, a registrirano je još 247 novozareženih, što je ukupno 2.447 oboljelih od početka epidemije 6. ožujka, priopćio je u utorak Krizni stožer vlade Srbije.

Od ukupnog broja zaraženih na liječenju u bolnicama je 1.349 osoba, a na respiratorima ih je 108. U posljednja 24 sata testirane su 1.074 osobe, a od početka epidemije napravljeno je ukupno 9.626 testova.

Smrtnost od covida-19 u Srbiji je 2,49 posto, a među umrlima su 44 muškarca i 17 žena, prosječne životne dobi od 64,2 godine.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je ranije odluku da više neće biti izolacije lakših slučajeva u kućnim uvjetima, već da svi pacijenti s potvrđenim koronavirusom moraju biti pod nadzorom liječnika u privremenim covid bolnicama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kako bi se dodatno smanjio rizik od prenošenja zaraze.

Srbijanski stručnjaci odlučili su promijeniti taktiku predlažući i "apsolutnu zabranu kontakata u sljedećih osam do deset dana".

Epidemiolog dr Predrag Kon priopćio je danas na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera da zabrana kretanja od 24 sata ima smisla "samo u Beogradu" i nekim žarištima koja su dodatno ispitana.

Kon je rekao da za tom mjerom "neće biti potrebe" ukoliko svi shvate da je bolje biti bez potpunog policijskog sata i ako se svi građani budu dosljedno suzdržavali od socijalnih kontakata.

  • +6
Izvanredno stanje zbog koronavirusa u Srbiji, vojska ispred bolnica Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

"Što se mog prijedloga tiče, on je potpuno jasan – 24 sata u narednih osam do 10 dana apsolutne zabrane kontakata, a ako mora onda i kretanja, ali kontakata - svakako da", rekao je Kon, objasnivši kako je to neophodno da se virus ne bi dalje širio "dublje u opću populaciju".

Krizni stožer imat će sljedećih dana dodatnu brigu - kako zaustaviti virus koji je već potvrđen u nekoliko zdravstvenih ustanova, među kojima u rodilištu Narodni front u Beogradu, te Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i u općoj bolnici u Ćupriji.

Među zdravstvenim djelatnicima napravit će se dodatni testovi kako bi se pouzdano znalo tko mora u izolaciju.