u sad-u

U sprejevima za sunčanje tvrtke Johnson&Johnson nađen kancerogeni benzen, hitno se povlače s polica trgovina i ljekarni

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2021 12:16
  • Objavljeno 16.07.2021 u 12:16
Neki od povučenih proizvoda kompanije Johnsons&Johnsons

Neki od povučenih proizvoda kompanije Johnsons&Johnsons

Izvor: Profimedia / Autor: SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia

Skupina američkih lanaca ljekarni i maloprodajni div Walmart počeli su s polica povlačiti određene proizvode za zaštitu od sunca tvrtke Johnson&Johnson nakon što je u nekim uzorcima utvrđen kancerogeni benzen

Proizvođač farmaceutskih proizvoda i robe široke potrošnje J&J dobrovoljno je povukao pet aerosolnih krema za zaštitu od sunca marki Neutrogena i Aveeno i savjetovao potrošačima da ih prestanu koristiti jer su internim ispitivanjima utvrdili niske razine benzena.

Proizvodi su povučeni dva mjeseca nakon podneska internetske ljekarne Valisure američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) u kojem se navodi da je u više od desetak proizvoda, uključujući sprejeve i losione, pronađena viša razina benzena no što se preporučuje.

Benzen je klasificiran kao tvar koja potencijalno može uzrokovati rak, ovisno o razini i opsegu izloženosti. J&J je priopćio da benzen nije sastojak njegovih proizvoda za zaštitu od sunca i da istražuje uzrok onečišćenja.

"Svakodnevno izlaganje benzenu u tim aerosolnim proizvodima za zaštitu od sunca na razinama otkrivenima u našem ispitivanju ne bi trebalo izazvati štetne posljedice po zdravlje", rekli su iz tvrtke.

Walmart je u četvrtak objavio da je počeo uklanjati te proizvode s polica, a lanci ljekarni CVS i Walgreens rekli su provode uputu o povlačenju.

Povučene J&J-ove aerosolne kreme za sunčanje su Neutrogena Beach Defense, Neutrogena Cool Dry Sport, Neutrogena Invisible Daily Defense, Neutrogena Ultra Sheer i Aveeno Protect + Refresh.

CVS je dodao da je obustavio i prodaju dva vlastita proizvoda za zacjeljivanje od opeklina, navedena u podnesku tvrtke Valisure. Previsoka količina benzena utvrđena je i u nekim proizvodima kompanija Fruit of the Earth i Sunbus.

Te dvije kompanije nisu odmah odgovorile na Reutersov upit da komentiraju informaciju o povlačenju.

Studija FDA iz 2020. godine pokazala je da neki tih proizvoda ulaze u krvotok i da bi ih trebalo testirati kako bi se utvrdilo jesu li sigurni za zdravlje. Predložili su da proizvođači sredstava za zaštitu od sunca objavljujuviše informacija o aktivnim sastojcima.

Povlačenje proizvoda nanijelo je novi težak udarac J&J-ju, koji se već suočava s nizom parnica zbog proizvoda od talka, implantatima i opioidnim lijekovima.

Valisure je FDA-u podnio i nekoliko podnesaka o prisutnosti kancerogenih supstanci u lijekovima, uključujući metformin za liječenje dijabetesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!