DEMONTAŽA PLAVOG STABLA

U Splitu nema mjesta za Vaska Lipovca

15.04.2015 u 10:57

Plavo stablo u Splitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Danas je u Splitu počela demontaža skulpture Plavo stablo autora Vaska Lipovca na početku Vukovarske ulice. U splitskom, dobro poznatom 'spomeničkom ludilu', koje traje već skoro desetak godina, relativno nezapaženo prošlo je postavljanje prve skulpture u javnom prostoru 2011.

Bila je to i prva javna skulptura lišena ideološkog i političkog predznaka koja je već postala zaštitnim znakom dijela grada na početku Vukovarske ulice. No doznali smo da je postavljanje bilo privremenog karaktera. Obitelj Lipovac, koja skrbi o ostavštini velikog umjetnika, na Facebooku je informirala javnost da se Plavo stablo privremeno premješta.

'Nova lokacija nije spremna i skulptura će biti deponirana na neodređeno vrijeme. Uklanja se prema odluci Grada, a za potrebe pripreme gradilišta za izgradnju trgovačkog centra Small Mall', rekao nam je Mario Lipovac. On nam nadalje pojašnjava da su tek prije sedam dana saznali da je određena nova lokacija za skulpturu na početku iste ulice, ali da će to biti moguće tek za dvije godine, kada se završi objekt u izgradnji.

'Plavo stablo smo postavili 13. srpnja 2011, povodom obilježavanja 80. obljetnice rođenja i pete obljetnice smrti Vaska Lipovca, te tako dobili prvu skulpturu u javnom prostoru Grada nakon dvadesetak godina. Skulptura, visoka osam metara, izrađena je spretnošću radnika Brodosplita, a kompletna izrada i postavljanje rezultat su angažmana obitelji Lipovac te njegovih prijatelja i poklonika. Grad je tada izdao dozvolu za privremeno, tromjesečno postavljanje, i financirao izradu temelja. Nakon isteka ta tri mjeseca obećali su izdati trajnu dozvolu. Kako je Stablo stajalo, dozvolu nismo ni provjeravali', rekao nam je Mario Lipovac.

Prema odluci gradske komisije iz 2012, stalna lokacija skulpture trebala bi biti pokraj sadašnje trafike na početku Vukovarske, a zbog građevinskih radova ova lokacija neće biti spremna za instalaciju najmanje dvije godine. Mario Lipovac ističe da je investitor ponudio pomoć u njenom uklanjanju. Na prvi pogled, osim činjenice da obitelj nije bila korektno informirana o novoj lokaciji, ništa u pravnom i formalnom smislu nije sporno.

Ipak, sporan je odnos gradskih vlasti prema jedinoj 'civilnoj' skulpturi u Splitu postavljenoj u posljednjih dvadesetak godina. Nakon križa na Marjanu, Tuđmana na Rivi, problematičnog HOS-ova totema u Ulici Ruđera Boškovića i brojnih militarističkih znamenja po ulicama i trgovima Splita, jedina građanski odmjerena likovna intervencija u prostoru eliminirana je s lakoćom.