obnova zavjeta

Na pomolu koalicija HDZ-a i HGS-a Željka Keruma

29.06.2017 u 23:29

Bionic
Reading

Predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić potvrdio je u četvrtak navečer kako je njegova stranka otvorena za pregovore o koaliciji s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, koji je tijekom dana također izrazio spremnost za pregovore o suradnji s HDZ-om.

'Mi smo formirali stručno povjerenstvo za pregovore o okvirima suradnje s HGS-om, a proteklih nekoliko dana u splitskome HDZ-u više puta smo raspravljali o platformi pregovora s tim potencijalnim koalicijskim partnerom', rekao je Škorić večeras za Hinu.  

Predsjednik HGS-a Željko Kerum izjavio je u četvrtak u programu Radio Splita kako je spreman odazvati se pozivu splitskoga HDZ-a na pregovore o suradnji ako ga bude. 'Evidentno je da se mora postići dogovor i kompromis jer je to u interesu grada Splita, i tu nikakva naglost i žestina ne pridonose interesima grada', rekao je Kerum.  

Po Kerumovim riječima, HDZ je najveća i državotvorna stranka u Hrvatskoj koja je na nedavnim lokalnim izborana, kako je rekao, ostvarila 'vrhunske rezultate' i sada je 'u poziciji da može napraviti čuda' jer je 'dobila' Split, Metković i Dubrovnik, ali nigdje nema 'komotnu većinu' i ne može formirati većinu bez suradnje s drugim strankama.  

'U splitskome Gradskom vijeću HDZ je osvojio 11 mandata, a HGS osam, što znači kako moramo doći do dogovora na partnerski način', rekao je je Kerum o potrebi sastavljanja većine u splitskome Gradskom vijeću, za što je potrebno 18 od 35 vijećničkih mandata.

  • +4
Fani Kerum Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

 Konstituirajuća sjednica splitskoga Gradskog vijeća najavljena je za ponedjeljak, 3. srpnja, a na pitanje kako komentira nagađanja da se ono tog dana neće konstituirati Kerum je odgovorio: 'Mislim da će doći do konstituiranja Gradskog vijeća u sljedeći ponedjeljak, a u utorak i do konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Mislim da će predsjednik Županijske skupštine biti iz HGS-a, također i da će predsjednik splitskoga Gradskog vijeća biti iz HGS-a.'  

Škorić je rekao kako trenutačno nije siguran kakav će biti rezultat konstituirajuće sjednice splitskoga Gradskog vijeća, koja je najavljena za ponedjeljak, a u vezi s kadrovskim rješenjima, dodao je, pregovarat će stručno povjerenstvo splitskoga HDZ-a.