dalmatinci nisko

U splitskom HDZ-u razočarani listom za europske izbore: Plenković je usred sastanka uzeo telefon i presjekao...

08.04.2019 u 15:25

Bionic
Reading

U splitskom gradskom i županijskom ogranku HDZ-a, dvjema značajnim i unutar stranke utjecajnim podružnicama, nemalo su se iznenadili 'svojim' kandidatom koji se našao na listi za europske izbore. Predsjednik Andrej Plenković, naime, ignorirao je sva četiri imena predložena iz baze i na desetu poziciju uvrstio Domagoja Maroevića, gradskog vijećnika i ravnatelja Županijske lučke uprave

Ova dva ogranka bila su predložila potpredsjednicu Hrvatske gospodarske komore Mirjanu Čagalj, zatim saborsku zastupnicu Dragicu Vranješ, dosadašnjeg europskog parlamentarca Ivicu Tolića i vijećnicu u Starom Gradu na Hvaru Mariju Novak.

Tportalovi izvori potvrđuju da se oko splitskog kandidata vodila žestoka rasprava sve do posljednjeg trenutka, kad je Plenković odlučio presjeći čvor i usred sastanka nazvao Maroevića.

Do prije dva mjeseca kao jedina ozbiljna kandidatkinja figurirala je Mirjana Čagalj, no potom se, kako za tportal neslužbeno govore izvori iz splitskog HDZ-a, u priču umiješao politički tajnik stranke Lovro Kuščević i inzistirao na protukandidatkinji Dragici Vranješ.

Po njima, razlog leži u osobnom animozitetu prema Čagalj, koja je u vrijeme formiranja Plenkovićeve vlade navodno bila u užem izboru za mjesto ministrice graditeljstva. Dio HDZ-ovaca bliskih braniteljskoj populaciji tada je počeo zagovarati Ivicu Tolića, no on nije imao realne šanse za novi mandat, jednako ni Hvaranka Novak.

Andrej Plenković posegnuo je za Maroevićem kao provjerenim rješenjem, jednako kao što ga je svojedobno Tomislav Karamarko zamolio da se angažira kao politički tajnik HDZ-a. Formalno on to jest bio, ali u praksi je rijetko navraćao u središnjicu u Zagrebu.

'Maroević je prihvatio biti kandidat pod uvjetom da dobije 'neprolazno' mjesto na listi, odnosno da se ne mora micati iz Splita. Uostalom, upravo zato je i odbijao sve dosadašnje ponude za više funkcije, uključujući ministarske', kaže ovaj splitski HDZ-ovac, dodajući da protiv Domagoja Maroevića nitko nema ništa protiv, dapače, da o njemu vlada vrlo pozitivno mišljenje.

Domagoj Maroević Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Ali, zbog njegova nedostatka ambicije i Plenkovićeva odbijanja prijedloga s terena, Split i Splitsko-dalmatinska županija su na HDZ-ovoj listi završili na vrlo niskom mjestu i u idućem mandatu neće imati europskoga parlamentarca. U stranci smatramo da to nije pošteno jer su naši ogranci najveći i najutjecajniji u državi', zaključuje sugovornik tportala.

Službeno, u stranci će demantirati sve ove informacije i ustvrditi da je upravo Domagoj Maroević njihov najbolji kandidat koji bi zbog prirode svog posla ravnatelja Lučke uprave mogao kvalitetno zastupati i interese Splita i obale, i interese otoka.