širenje pandemije

U Španjolskoj više od 2000 novozaraženih, ali samo tri smrtna slučaja

24.08.2020 u 20:58

Bionic
Reading

Španjolska je u ponedjeljak prešla brojku od 400.000 slučajeva koronavirsua, objavile su vlasti, dodajući da stanje u Madridu traži hitno djelovanje i nove mjere sljedećih dana

Po dnevnom izvješću ministarstva zdravstva, Španjolska ima 2060 novih slučajeva u 24 sata, odnosno 405.436 potvrđena slučajeva ukupno, a posebno se ističe povećanje broja zaraženih u Madridu gdje je tijekom proteklog tjedna zabilježeno više od 13.400 slučajeva.

Stanje u prijestolnici moglo bi dovesti do novih drastičnih mjera, ističe ministarstvo, poput ograničenja kretanja stanovništva.

Osim toga, u Kataloniji su regionalne vlasti pojačale mjere protiv virusa i zabranile okupljanja više od deset osoba, što je mjera koja je već na snazi u Madridu.

  • +5
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: KIKO HUESCA

Katalonski lider Quim Torra rekao je da će sljedeća tri tjedna kada se tisuće radnika vraća na posao nakon odmora a djeca u škole, biti ključna u smanjivanju transmisije.

"Bez distrakcija, bez odstupanja i maksimalna koncentracija.. jer na ovaj ili onaj način ova zemlja se mora vratiti na posao i otvoriti škole", rekao je na press konferenciji u Barceloni.

U pandemiji u Španjolskoj ukupno je umrlo 28.872 ljudi.

Protekli tjedan bio je najgori u smislu novih infekcija od ožujka, ali broj smrtnih slučajeva mnogo je niži. U posljednja 24 sata umrlo je troje ljudi.

Pred početak školske godine, udruge učitelja i roditelja bijesne su na vladu jer nema koherentan plan povratka u škole.