ZALEĐENA EUROPA

U snijegom okovanoj Poljskoj 33 smrznutih

04.01.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Čak 21 Poljak u posljednjih 24 sata nije preživio oštru hladnoću, a od početka ove godine zbog smrzavanja je preminulo ukupno 33 ljudi, priopćio je jutros Centar za sigurnost poljske vlade. Oštra studen poharala je čitavu istočnu Europu, osobito Rumunjsku i Ukrajinu, u kojima su zabilježene temperature od - 21 Celzijev stupanj, dok su u Turskoj zavladale rekordno niske temperature od čak -30 stupnjeva, praćene snježnim nanosima visokim do četiri metra

Zbog nesvakidašnje hladnoće u Poljskoj tamošnji je Nacionalni institut za meteorologiju i vodoprivredu jutros ponovio jučerašnje upozorenje za 14 poljskih vojvodstava o tome da će se i predstojećih dana temperature kretati oko 20 stupnjeva ispod ništice, a one su posebno opasne za beskućnike te one koji dublje zavire u čašu, ali i starije osobe koje precijene svoje sposobnosti.


Azili širom Poljske otvorili su vrata svima kojima je potrebno toplo sklonište, bez obzira na to jesu li im puni kapaciteti ili ne, dok u nekim gradovima, npr. u Lodzu na jugu Poljske, posebni autobusi dovoze beskućnicima tople obroke na razne lokacije u gradu.

Na ulicama poljskih gradova su i tzv. streetwalkeri, volonteri koji pomažu redovnim zimskim policijskim patrolama tako što traže beskućnike i nagovaraju ih da se bar privremeno sklone u zagrijane prostorije azila.

Uz žrtve hladnoće, raste broj smrtnih slučajeva zbog trovanja ugljičnim monoksidom iz neispravnih peći u loše prozračenim prostorijama, pa je samo proteklog vikenda od trovanja umrlo šestoro ljudi.

'Od 1. rujna, kada počinje sezona grijanja u Poljskoj, otrovalo se 710 osoba, od kojih je umrlo njih 19', kazao je glasnogovornik Vatrogasne službe Pavel Frontčak.

Snježni val donio je nevolje i spasiocima gorske službe u Tatrama jer turisti ignoriraju upozorenja na obje strane planinskog lanca, i na poljskoj i na slovačkoj. Od Božića se u Tatrama smrznulo čak 14 osoba.

Ništa bolja situacija nije ni u Rumunjskoj te Ukrajini, u kojima su liječnici zbog niskih temperatura savjetovali starijim osobama i djeci da ne izlaze iz kuća.

U nekim dijelovima Turske temperatura se spustila na -30 stupnjeva dok su na istoku zemlje zabilježeni višemetarski nanosi snijega.

Prvi snijeg pada i u državama regije. U Srbiji su prometnice zakrčene, a neka naselja su zbog kvarova u elektromreži ostala bez struje.
  
Snijeg, praćen niskim temperaturama, pada i u Skandinaviji, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Bjelorusiji, Finskoj i Rusiji.