'NI PRIJATELJ, NI ROĐAK'

U slučaju Čavlović Smiljanec najavljuju se zvučni svjedoci

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica Porezne uprave, saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec (SDP), koju je USKOK optužio da je iskoristila svoj položaj, ovlasti i utjecaj da bi se odgodilo plaćanje poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu, tvrdi da nije kriva

'Ja ću samo reći za svaku radnju u životu mora postojati motiv, a koji je motiv ovdje bio da izlažem sebe i svoju obitelj. Godinu dana sam pod istragom, nije jednostavno da bih pogodovala nekome koga u životu nisam vidjela, tko mi nije ni prijatelj ni rođak. Koji je motiv? Motiva nema', rekla je Čavlović Smiljanec za Dnevnik Nove TV najavljujući da će nevinost dokazati koristeći sva dopuštena pravna sredstva.

Podsjetila je da je USKOK-u dvaput davala iskaze, ukazivala na propuste i ljude u tim predmetima. 'Ako postoje mjere snimanja gospodina Biloša, ako se iz spisa vidi tko mu je dogovarao reprogram, a meni se ne vjeruje', dodala je.

A što čeka Nadu Smiljanec Čavlović u njezinoj stranci SDP-u?

'Ne mogu unaprijed prejudicirati što će napraviti njezina lokalna organizacija... Koliko ja znam, kao što su napravili neki drugi kolege, hoće li ona napraviti potez da izađe iz stranke - o tom potom, kada sud utvrdi', kazala je saborska zastupnica Gordana Sobol.

Posrednička uloga svjedoka?
RTL Danas javlja i da će se kao svjedoci u ovom slučaju pojaviti još neka zvučna imena: uz bivšeg ministra financija Slavka Linića, spominju se imena SDP-ove članice Predsjedništva stanke, europarlamentarke Biljane Borzan te HNS-ovog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka

'Njihova uloga navodno je bila posrednička u nastojanjima da se ovrha Biloševe tvrtke odgodi', izvijestio je RTL Danas

Podsjetimo, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv Nade Čavlović Smiljanec, osječkog poduzetnika Željka Biloša i bivše pročelnice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.

Prema optužnici, Biloš je tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, u ukviru proširenja istrage protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor, u koji je izabrana za zastupnicu s liste SDP-a. Na zahtjev DORH-a ukinut joj je zastupnički imunitet.