ARBITRAŽA

U Sloveniji veliko uzbuđenje pred objavu arbitražne presude

29.06.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Veliko uzbuđenje koje potiču mediji i politika vlada od jutros u Sloveniji u očekivanju objave presude arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

Slovenska televizija koja je pojačala svoju ekipu izvjestitelja iz Haaga, gdje će popodne odluku arbitara pročitati predsjednik arbitražnog sudišta Gilbert Guillaume, prenosit će događaje iz Haaga u izravnom prijenosu, a svi javni servisi očekuju i vijesti svojih posebnih izvjestitelja "s terena", odnosno iz pograničnih krajeva prema Hrvatskoj, te iz Zagreba, Bruxellesa i europskih prijestolnica.  

Kako je danas u svojim jutarnjim vijestima objavila Slovenska televizija, Ljubljana u vezi s presudom očekuje i stajalište Europske komisije, odnosno njenu  potporu svom stavu da će arbitražna odluka biti obvezujuća i za Hrvatsku iako je ona iz procesa arbitraže izašla, te da će Zagreb biti označen kao onaj koji krši međunarodno pravo.  

Slovenski javni servisi ističu kako će presuda nakon 26 godina donijeti pravno obvezujuću odluku o granici na moru i kopnu, da će to biti "konačno" i povijesno rješenje.  Njime će po prvi put poslije 1991. biti "zaokružena slovenska državnost", navela je Slovenska televizija.

 Iako u sudnici Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Haagu neće biti hrvatskih predstavnika, slovenske radio i tv postaje navode kako je znakovito da će se u njoj naći predstavnici 15-ak drugih država, te slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec na čelu izaslanstva u kojemu su slovenski odvjetnici i pravni stručnjaci koji su se bavili arbitražom.  Iako će presuda o graničnom prijeporu bit pročitana popodne, o njoj će slovenska vlada, navode, biti informirana i ranije, pa će premijer Miro Cerar u 13 sati otvoriti izvanrednu sjednicu vlade, a kasnije se sastati i s liderima svih političkih stranaka u parlamentu, te zatražiti jedinstvo u nastupima i izjavama.  

Makar je osobno sklon da otiđe u Dubrovnik na Dubrovnik summit koji upravo započinje, slovenski predsjednik Borut Pahor - koji je 2009. godine kao premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije - o tome još nije donio konačnu odluku i konzultirat će se s premijerom Cerarom, objavili su slovenski mediji, pojačavajući dramatični učinak.  Noćno jako nevrijeme koje je u Sloveniji izazvalo dosta štete po prvi je put u zadnjih sedam dana vijest o arbitraži smijenilo s prvog mjesta novosti o kojima su javljali mediji.