sukob u eu

Hrvatska traži da se veći dio Pfizerovog cjepiva podijeli na šest zakinutih država

23.03.2021 u 09:35

Bionic
Reading

Hrvatska traži da se veći dio Pfizerovog cjepiva podijeli na šest zakinutih država, piše u utorak Jutarnji list

U Europskoj uniji ponovo se "miješaju karte" s cjepivom, a ovih bi dana trebali biti poznati zaključci razgovora koji su se vodili o isporuci doza tijekom sljedećeg kvartala, navodi dnevnik.

Prije svega, Pfizer je obećao 10 milijuna doza više u odnosu na već dogovorene količine svoga cjepiva u sljedeća tri mjeseca. Šest država članica, među kojima i Hrvatska koja je uz Litvu i Bugarsku bila najviše zakinuta u isporukama tijekom prethodna tri mjeseca, traže da se baš iz te kvote barem polovica namijeni njihovim građanima, a druga polovica, ovisno o broju stanovnika, svima.

S duge strane, zemlje koje su već dobivale više cjepiva misle da je dovoljno da se iz te kvote izdvoji deset posto više za zakinute pa se oko toga trenutačno vode pregovori. Naime, deset posto zaista je zanemarivo povećanje u odnosu na sadašnji deficit.

Također, raspravlja se i o mogućnosti da se količine cjepiva predviđene za zadnji kvartal ove godine prebace na drugi, što znači da bi u tom slučaju stizalo gotovo dvostruko više cjepiva i osiguralo bi se da se do kraja ljeta cijepi 70 posto građana EU.

Među ostalim, moguće je da bi se s Pfizerom pokrenuli novi pregovori o dodatnoj kupnji doza njihova cjepiva s obzirom na to da AstraZeneca ni u idućem tromjesečju ne namjerava isporučiti više od trećine dogovorenog. Koliko je ta tvrtka podbacila u isporukama govori i primjer Hrvatske.

Naime, dosad je AstraZeneca Hrvatskoj isporučila samo 168.000 doza, a trebala je 1,070 milijuna. Drugim riječima, umjesto tristotinjak tisuća cijepljenih, broj je mogao biti barem dvostruko veći, donosi Jutarnji list.