mjere zaštite

U Sloveniji nigdje bez maske i nakon kraja epidemije

01.06.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Premda je epidemija Covida-19 u Sloveniji nakon dva i pol mjeseca završena, mogućnost drugog vala zaraze i dalje je stvarna opasnost pa se građanima preporučuje da uza sebe uvijek imaju masku, rekli su u ponedjeljak vladini dužnosnici

Imati masku na licu i dalje je obvezujuće u zdravstvenim ustanovama, pri posjetu domu za starije osobe i u javnom prijevozu, no imati masku uvijek uz sebe nova je realnost na koju se treba priviknuti, rekao je glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Masku na licu treba nositi ondje gdje nije moguće osigurati fizičku udaljenost od 1,5 metra. Zaštitari mogu zabraniti ulazak u trgovinu osobama koji je ne nose, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata gostima, a poslodavci je mogu propisati kao obveznu mjeru za radnike.

Iako je epidemija i službeno opozvana zbog vrlo malog broja slučajeva zaraze i stalnog poboljšanja epidemiološke situacije u zadnja dva tjedna, mjere zaštite, održavanje higijene ruku i kašlja i daljnje testiranje osoba s simptomima respiratornih bolesti i dalje su potrebni jer su novi slučajevi zaraza, a i mogućnost drugog vala infekcija, osobito prijenosom bolesti iz inozemstva i dalje realnost, upozorio je na konferenciji za novinare Milan Krek, direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Ministar zdravstva Tomaž Gantar upozorio je da vrijeme do mogućeg novog vala zaraze treba iskoristiti za jačanje potrebnih kapaciteta u zdravstvu, na temelju iskustava tijekom epidemije.

Kacin je rekao da je pri kraju izrada popisa desetak zemalja Europske unije čijim bi se državljanima u Sloveniju omogućio bez obveze samoizolacije, karantene ili potvrde da nisu zaraženi Covidom-19. U Sloveniji je potvrđeno 1473 oboljelih i 109 umrlih od covida-19.