statistika kod susjeda

U Sloveniji lani smanjena ukupna količina otpada za 9 posto

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2021 18:15
  • Objavljeno 21.09.2021 u 18:15
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Sloveniji je u prošloj godini nastalo 7,7 milijuna tona svih vrsta otpadaka, što je devet posto manje nego godinu dana ranije, no pad se pripisuje utjecaju pandemije na gospodarstvo, dok je količina komunalnog otpada domaćinstava povećana

Lani je smanjena količina otpada u gospodarstvu, dok je komunalnih otpadaka iz kućanstava bilo više, povećani su i zdravstveno-medicinski otpaci, posebno oni koji se tiču sprječavanja zaraze i zahtijevaju posebno zbrinjavanje, objavio je slovenski statistički ured.

Otpaci iz građevinarstva su unatoč smanjenju za 11 posto u odnosu na godinu dana ranije još uvijek činili većinu od skoro 59 posto svih otpadaka, nakon čega su sa 13 posto u ukupnoj količini komunalni otpaci iz domaćinstava, te otpaci iz termičkih procesa koji čine 12 posto.

Od ukupne količine komunalnih otpadaka u Sloveniji u kontejnerima za odvojeno prikupljanje sabrano je preko 740 tisuća tona ili više od 72 posto, pri čemu je najuspješnija bila savinjska statistička regija sa 81 posto odvojenog otpada, a najmanje uspješna obalno-kraška regija sa 57 posto.

U finalne proizvode je lani u Sloveniji bilo prerađeno 6,8 milijuna tona otpada, što je devet posto manje nego 2019. godine, a za sedam posto smanjila se i količina recikliranih otpadaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!