divlja sječa

Netko je posjekao 10 tisuća četvornih metara državne šume, Sesvećani ljuti na Državni inspektorat

21.09.2021 u 17:41

Bionic
Reading

Krajem lipnja djelatnici Hrvatskih šuma otkrili su ilegalno odbačeni građevinski otpad kao i divlju sječu u državnoj šumi Črnovčak pokraj Sesvetskog Kraljevca, a članovi Udruge Zelene i plave Sesvete upozoravaju kako do danas država nije uspjela natjerati počinitelje da na zakonit način zbrinu otpad i plate kaznu

Oko 10 tisuća četvornih metara uništene državne šume hrasta lužnjaka i poljskog jasena nalazi se uz sesvetski pogon tvrtke Energo-tehna. Članovi udruge Zelene i plave Sesvete tvrde da je ograda te tvrtke prema šumi skinuta kako bi se navozio otpad, javlja HRT.

'Ono što je najporažavajuće i što je najzabrinjavajuće nije sam građevinski otpad nego činjenica da se se u ovoj tvrtki obrađuje i opasni otpad. Mi u ovom trenutku ne možemo znati je li i on završio ispod ovog građevinskog otpada', upozorava Mario Spajić iz udruge Zelene i Plave Sesvete za HRT.

Ono što Sesvećane posebno ljuti je to što Državni inspektorat tvrdi da tek sada obavlja inspekcijski nadzor predmetne površine.

Dario Hlebec, revirnik Hrvatskih šuma, napominje kako se zbog navoženja zemlje ne može znati koliko je i kojih stabala posječeno i koliko se panjeva nalazi ispod same zemlje. A preostala stabla su, dodaje, gotovo 90 posto oštećena.

Branimir Bošnjak, dipl. ing. građ. iz Energo-Tehne na upit HRT-a odgovorio je: 'Zahvaljujemo na pozivu, ali ne znam o kojoj sječi šume govorite i ne znam kako bi naša tvrtka bila povezana s nečim sličnim. Osnovna djelatnost naše tvrtke je izrada čeličnih konstrukcija i elemenata, razvoj industrijskih projekata i inženjering pa, ako Vam možemo pomoći u tom smislu, stojimo na raspolaganju. To su djelatnosti koje obavljamo na našoj lokaciji u Sesvetskom Kraljevcu'.

HRT je uputio i upit tvrtki A plus izgradnja iz Sesvetskog Kreljevca zbog ilegalnog navoženja otpada i uništavanja šume, ali odgovor nisu dobili.

Satelitske snimke, navodi HRT, pokazuju kako se unutar zemljišta tvrtke Energo-tehna odlagao građevinski otpad što se na zapadnoj strani pogona i dalje događa skidanjem sloja zemlje, zakopavanjem otpada te navoženjem zemlje na otpad.

Iz Policijske uprave zagrebačke HRT-u su priopćili da su u tijeku izvidi, dok je s cjelokupnim događajem upoznat i Državni inspektorat kako bi poduzeo aktivnosti u sklopu svojih ovlasti.