nova situacija

U Sloveniji i dalje pad zaraze, slijedi ublažavanje mjera

15.02.2022 u 11:38

Bionic
Reading

U Sloveniji se već više od tjedan dana epidemiološki podaci poboljšavaju, unatoč tome što su u utorak potvrđene 7122 nove zaraze koronavirusom, pa će se tijekom dana održati konzultacije o ublažavanju mjera, koje se očekuje ovog tjedna

Kako je objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 6.735, a 14-dnevna incidencija na 6.438. U bolnicama je 794 oboljelih, od čega 137 na intenzivnim odjelima. U zadnja 24 sata preminulo je 18 oboljelih.

Premda je broj potvrđenih infekcija u zadnja 24 sata veći nego prethodni dan, zbog povećanog broja izvedenih testiranja, to je za više od sedam tisuća manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a i svi ostali ostali indikatori epidemije su u padu.

Protekli je tjedan u Sloveniji potvrđeno 51.000 novih zaraza koronavirusom, što je 38.000 manje nego u tjednu prije toga, dok ukupan broj hospitaliziranih covid bolesnika i onih na intenzivnoj njezi ostaje skoro isti, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. U prošlom je tjednu od posljedica Covida-19 umrlo je 106 pacijenata, za 20 manje nego u tjedno prije toga.

Popodne će zbog takvog trenda ministar zdravstva Janez Poklukar imati sastanak s epidemiolozima i ostalim zdravstvenim djelatnicima, na kojem će se utvrditi prijedlog vladi koja bi u četvrtak na redovnoj sjednici trebala protuepidemijske mjere prilagoditi novoj situaciji.

Kako prenose mediji, ublažavanje mjera odnosilo bi se prvenstveno na mjesta gdje dolazi do kratkotrajnog kontakta i manjeg prijenosa zaraze, dok će restrikcije u zdravstvenim i socijalnim ustanovama i obrazovanju i dalje ostati rigorozne. Mediji prenose ocjene da bi moglo doći do ukidanja potrebe pokazivanja covid potvrda u trgovinama, gdje bi za ulazak bile potrebne samo zaštitne maske te ublažavanje mjera za događaje na otvorenome.