STIGLE E-VINJETE

Slovenci uveli novi način naplate cestarine, naljepnice odlaze u povijest

02.02.2022 u 12:04

Bionic
Reading

U Sloveniji od 1. veljače za plaćanje cestarine vrijedi samo e-vinjeta. Prije puta u Sloveniju treba se otići na internetsku stranicu dars.si i tamo kupiti tjednu, mjesečnu ili godišnju vinjetu

Slovenija je u prošlost poslala klasične vinjete zamijenivši ih e-vinjetom koja vrijedi od 1. veljače. E-vinjeta se može kupiti na stranici dars.si u nekoliko koraka.

Potrebno je ispuniti upitnik u koji se unosi broj i zemlja registarske oznake kao i e-mail adresa na koju će se poslati potvrda o uplati. Kupljena vinjeta veže se uz registraciju vozila i nije prenosiva, piše Jutarnji list.

Papirnate vinjete koje su kupljene prije 1. veljače vrijede do datuma isteka. Cijena im se nije mijenjala, pa godišnja vinjeta košta 110 eura, mjesečna 30, a tjedna 15.

U Sloveniji se s e-vinjetom može voziti svim autocestama i obilaznicama, a novost je da sada vrijedi godinu dana od dana kupnje.

  • +5
Granični prijelazi Hrvatske i Slovenije Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slovenska policija na prometnice je postavila mobilne kamere s kojima provjeravaju pokušava li se netko voziti besplatno autocestama. 

Policija tvrdi kako se nakon očitavanja registarske oznake podatak automatski šalje u središnju bazu i policajac u par sekundi dobiva odgovor je li za vozilo plaćena e-vinjeta ili nije. U policiji kažu, piše Jutarnji list, kako kamere neovisno o vremenskim uvjetima precizno očitavaju podatke te da nije pametno pokušavati izbjeći plaćanje cestarine.