12 tisuća novozaraženih

U Sloveniji bukti zaraza; uvode se nova pravila za karantenu

19.01.2022 u 11:15

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno više od 12 tisuća zaraza koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija od početka epidemije

Mediji navode kako je pravi broj zaraza vjerojatno i veći jer više tisuća uzoraka za PCR testove ostaje neobrađeno zbog ograničenih laboratorijskih kapaciteta. Prema još neslužbenim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je u 24 sata potvrđeno 12.019 slučajeva zaraze, što je novi dnevni rekord novozaraženih i veliki porast u odnosu na stanje prije sedam dana kad su bile potvrđene 7.433 infekcije.

Da je broj dnevnih infekcija "prešao 12 tisuća" potvrdio je na svom twitter računu i premijer Janez Janša.

Dio PCR testova međutim zadnjih dana ostaje neobrađen, pa je broj vjerojatno i veći, navode slovenski mediji. Kako je za Slovensku televiziju izjavio državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franc Vindišar, traže se dodatni kapaciteti "u Sloveniji i inozemstvu", kako bi se do kraja ovog vala epidemije osiguralo dovoljno PCR testova i njihova obrada i to za sve koji testiranje "stvarno trebaju".

Vindišar je ocijenio da se vrh sadašnjeg vala izazvanog omikron varijantom može očekivati idući tjedan, dok će broj hospitalizacija rasti do sredine veljače.

Slovenski mediji navode da zbog skokovitog povećanja zaraza ostaje neobrađeno oko pet tisuća testova, a kako bi se ta situacija prevladala od danas je na snazi i novi protokol za testiranje.

Prema njemu, zbog velikog rasta broja zaraženih, PCR testovi će se upotrebljavati samo za dodatno potvrđivanje pozitivnih brzih antigenskih testova, osim ako je riječ o osobama iz rizičnih skupina, čime će se za jednu trećinu testiranja rasteretiti zdravstveni sustav i laboratoriji.

Od danas je u Sloveniji na snazi novi protokol za karantene. Prema njemu, u kućnu karantenu nakon rizičnog kontakta neće se upućivati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju, ali će se nakon rizičnog kontakta sedam dana svakodnevno morati testirati brzim antigenskim testovima, te za rad koristiti učinkovitije zaštitne maske tipa FFP2.

Također cijeli razredi u osnovnim i srednjim školama neće se više "zatvarati" nakon jednog jedinog slučaja zaraze, nego tek kad broj zaraženih prijeđe 30 posto. Takvu je odluku vlada na preporuku stručne skupine donijela kako bi se mogao lakše nastaviti rad u esencijalnim djelatnostima u kojima je zbog rizičnih kontakata i karantena sve teže njihovo normalno djelovanje.