veliki broj zaraza

Slovenski ministar: Škole će biti zadnje koje će se zatvarati

13.01.2022 u 16:41

Bionic
Reading

Unatoč velikom broju zaraza u školama Slovenija za sada neće uvoditi online nastavu za sve, kazao je u četvrtak slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar

"O mogućem zatvaranju škola za sada ne razmišljamo. Ako u budućnosti bude lockdowna, škole će biti zadnje koje će se zatvarati", kazao je Poklukar u izjavi za novinare, tijekom obilaska punktova za cijepljenje na kojima se od danas do subote provodi nova, trodnevna akcija masovnog cijepljenja, koje se provodi od 8 do 20 sati.

Cijepljenje Pfizer-BioNTehovim cjepivom i Modernom odvija se bez naručivanja, na redovnim punktovima, u covid bolnicama i preko mobilnih ekipa na terenu. Najviše je onih koji dolaze po treću, booster dozu, manje je onih koji dolaze po drugu dozu, dok je interes za cijepljenje prvom dozom vrlo mali, javljaju mediji.

Poklukar je iznio procjene o zatvaranju obrazovnog sustava u školama komentirajući najnovije podatke po kojima je zbog širenja omikron varijante među mladima u karanteni sada već preko 24 tisuće osnovaca i skoro 15 tisuća polaznika srednjih škola, dok je ukupno 370 škola do sada već moralo prijeći na nastavu na daljinu.

Ravnateljica jedne srednje škole u Ljubljani izjavila je u vezi s tom situacijom da se stanje "približava kaosu" jer se djeca zbog zaraze ili kontakata šalju u karantenu, a isto tako i učitelji, ako su u učionici u kojoj je došlo do zaraza bili najmanje 15 minuta.

Poklukar je u četvrtak najavio da će se uskoro odrediti novi protokol za škole, s novim odredbama tko je sve izuzet od karantene, koja će se ponovo skratiti sa sadašnjih sedam na pet dana, a predviđaju se i nova pravila glede testiranja.

Promjene bi mogle uslijediti idući tjedan, a radikalne izmjene važećih mjera nisu predviđene, javljaju slovenski mediji.