manje testiranja

U Sloveniji 480 novozaraženih, 52 umrlih, mjere ostaju na snazi

07.12.2020 u 11:47

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1751 testom potvrđeno 480 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 52 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada navodeći da postojeće mjere i dalje ostaju na snazi.

Zbog manjeg dnevnog opsega testiranja nedjeljom broj potvrđenih zaraza znatno je manji nego prethodni dan, ali je udio pozitivnih rezultata i dalje visok - 27,4 posto, neznatno manji u odnosu na 27,5 posto koliki je bio dan ranije. U bolnicama je 1301 pacijent, od čega 196 na intenzivnim odjelima. Sa smrtnim ishodima bolesti u zadnja 24 sata ukupan se broj preminulih od posljedica Covida-19 povećao na 1795 . Četrnaestodnevna incidencija trenutno iznosi 972, a broj novih potvrđenih zaraza nije smanjen u odnosu na stanje od prije sedam dana.

Još nema uvjeta za prijevremeno popuštanje mjera niti po vladinom "semaforu", pa mjere ostaju i dalje na snazi, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za  Covid-19 Jelko Kacin. U pismu što ga je objavio na Facebooku ministar zdravstva Tomaž Gantar pozvao je građane na dosljedno poštovanje svih donesenih mjera idućih tjedana, pa i  za predstojeće božićno-novogodišnje blagdane, te da izbjegavaju riskantne kontakte i okupljanja.

Sve do primjene sigurnog i učinkovitog cjepiva moramo se s mnogo strpljenja pobrinuti da žrtava ove bolesti, o kojoj još ne znamo dovoljno, bude što manje i da ograničimo gospodarsku štetu čije ćemo posljedice  još dugo osjećati, napisao je Gantar, istaknuvši da bi mjere zaštite morao primjenjivati svaki pojedinac, kako bi se epidemija dovela pod kontrolu.

Po njemu to sada ne čini "neodgovorna" manjina, pa Slovenija zato ima slabije rezultate u suzbijanju epidemije od drugih zemalja koje primjenjuju slične ili iste mjere.

Mjere koje smo donijeli slijed su iskustava iz mnogih drugih država i stručno utemeljene, a ne rezultat lijeve ili desne politike ili stranačkog sastava vlade, upozorio je.