STRAVIČNE BROJKE

U Siriji u 13 mjeseci 11.117 žrtava

16.04.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Sirijska vojska bombardirala je u ponedjeljak Homs, u Idlebu su se vojnici sukobili s dezerterima i devet žrtava palo je prvoga dana rada međunarodne promatračke misije, objavila je nevladina udruga uz podatak da je u 13 mjeseci u Siriji bilo 11.117 žrtava, od čega 55 od proglašenja prekida vatre

Četiri su osobe ubijene u području Hame, među njima i jedan 16-godišnjak, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u priopćenju.

Jedan civil ubijen je u Inkhelu u pokrajini Dera, a u Idlebu su četiri civila ubijena u silovitim sukobima sirijske vojske i dezertera.

Veliki protuvladini prosvjedi održani su u ponedjeljak na više lokacija u Siriji, pokazale su videosnimke koje su objavili lokalni koorodinacijski odbori.

Opservatorij je objavio da je 55 osoba ubijeno otkako je u četvrtak na snagu stupio prekid vatre prema mirovnome planu posebnog UN-ovog izaslanika za Siriju Kofija Annana. Udruga je navela i podatak o ukupnome broju žrtava otkako su prije 13 mjeseci izbili prosvjedi protiv predsjednika Bašara al-Asada

'7.972 civila i 3.145 vojnika i dezertera ubijena su, od čega 600 disidenata', reko je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorija.

'Imamo popis s imenima civilnih žrtava i mjestima gdje su ubijene', rekao je Rahman.

Šest prvih međunarodnih promatrača počelo je u ponedjeljak nadzirati krhki prekid vatre prema mandatu Ujedinjenih naroda te izrazilo optimizam u uspjeh misije.

'Svi mirovni promatrači su optimistični', rekao je voditelj izvidničke skupine, pukovnik Ahmed Himiš iz Maroka i najavio da će se promatrači rasporediti u misiji od ukupno 250 ljudi, prenosi agencija Reuters.

Opservatorij je za AFP objavio da je više od 100.000 ljudi u zatvoru ili je bilo u zatvoru u 13 proteklih mjeseci.