IZVLAČENJE CIVILA

U Siriji stupilo na snagu humanitarno primirje od pet sati

27.02.2018 u 09:24

Bionic
Reading

Humanitarno primirje od pet sati koje je najavila Rusija stupilo je na snagu u utorak u Siriji, posebice Istočnoj Guti, opkoljenoj pobunjeničkoj enklavi, meti već devet dana žestoke zračne kampanje režima u kojoj je poginulo više od 560 civila

U Dumi, najvećem gradu pobunjeničkog uporišta, smještenom na vratima Damaska, noć je bila mirna u cjelini. Nešto topničke paljbe zabilježeno je neposredno prije stupanja na snagu primirja za koje je zamišljeno da se primjenjuje dnevno po pet sati, po Moskvi.

'Sada mir vlada na područjima i gradovima Istočne Gute', rekao je za agenciju AFP direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Rusija je u ponedjeljak objavila da će prekid vatre u Istočnoj Guti biti na snazi svakog dana od 9 do 14 sati i da će se uvesti humanitarni koridor kako bi civili mogli izaći.

Unatoč rezoluciji o tridesetodnevnom prekidu vatre koju je u subotu prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima, zračni i topnički napadi na Istočnu Gutu nastavljeni su i u ponedjeljak iako manjeg intenziteta, a ubijeno je 17 civila, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

  • +20
Istočna Guta u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stanovnici Istočne Gute, posljednjeg džepa otpora snagama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na ulazu u prijestolnicu, smatraju da je ruski prekid vatre bacanje prašine u oči.

'Taj prekid vatre je farsa, Rusija nas ubija svakog dana i bombardira nas svakog dana', rekao je Samer al-Bouidani, stanovnika Dume i rekao 'nemam povjerenja da napustim (Gutu) sa svojom obitelji (kroz koridor). Ako izađem, režim će me odmah unovačiti u vojsku da se borim protiv drugih Sirijaca.'