RAT U SIRIJI

Merkel i Macron telefonirali Putinu da stisne Asada

25.02.2018 u 17:20

Bionic
Reading

Njemački i francuski čelnici u nedjelju su pozvali Moskvu da izvrši 'maksimalan pritisak' na Siriju kako bi se što hitnije primijenila rezolucija UN-a kojom se traži prekid vatre u toj zemlji, izvijestili su službeni izvori u Berlinu

U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macon istaknuli su kako je 'ključno da se rezolucija UN-a primijeni u potpunosti i što prije', stoji u priopćenju ureda kancelarke Merkel.

Predsjednik Macron i kancelarka Merkel 'u tom kontekstu pozivaju Rusiju da izvrši maksimalan pritisak na sirijski režim kako bi se postigao hitan prekid sukoba, kao i zračni napadi'.

U priopćenju stoji da su Merkel, Macron i Putin pozdravili jednoglasno izglasanu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre na najmanje mjesec dana, 'osobito zato da bi se omogućilo slanje humanitarne pomoći i evakuacija ljudi iz ratom zahvaćenog područja'.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Merkel i Macron smatraju da bi prekid vatre mogao biti 'temelj za promicanje napora prema političkom rješenju problema u sklopu mirovnog procesa iz Ženeve i pod okriljem UN-a'.

'Njemačka i Francuska i dalje će surađivati s Rusijom i ostalim međunarodnim partnerima na ostvarenju ovog cilja', objavljeno je iz kancelarkina ureda.

  • +20
Istočna Guta u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia