NAJVEĆI BROJ ŽRTAVA U DANU

U Siriji 48 mrtvih u zadnja 24 sata

05.02.2012 u 09:41

Bionic
Reading

U sukobima u Siriji poginulo je u subotu 48 osoba, među kojima 24 civila i 18 vojnika regularne vojske, priopćio je u noći na nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH)

U sukobima su poginula i šestorica dezertera, po tom priopćenju OSDH-a.

‘Dvanaestero civila je izgubilo život a tridesetero je ranjeno u Daraji kada su sigurnosne snage zapucale na sudionike pokopa žrtava ubijenih dan ranije u istome gradu’, dvadesetak kilometara južno od sirijske prijestolnice, rekao je nešto ranije predsjednik OSDH-a Rami Abdel Rahman.

‘U Daraji su raspoređene iznimno jake sigurnosne snage. Uz potporu snajperista i oklopnih vozila nasumce su zapucali na pogrebnu povorku ubivši dvanaest i ranivši veći broj ljudi’, rekao je pak Usama al-Šami, član Mjesnog koordinacijskog odbora (LCC) u Damasku, skupine koja organizira prosvjede.

U istoj pokrajini Damasku, dvoje civila je poginulo u Dmeiru a jedno je dijete ubijeno u Muadamiji, navodi OSDH.
Šest osoba je izgubilo život u pucnjavi u Idlebu, blizu turske granice, dodaje organizacija.

Ovo su nove žrtve pošto je više od 230 civila poginulo u bombardiranju režimskih snaga u noći na subotu u Homsu, u središtu Sirije, izvijestili su aktivisti.

Sirijske vlasti niječu bombardiranje Homsa i odgovornost pripisuju "naoružanim skupinama", što opetuju od početka prosvjeda.

Informacije je teško potvrditi iz neovisnog izvora zbog zabrana koje su na snazi za strane medije, ali ako su podaci o broju mrtvih točni, riječ je o najvećem broju žrtava u jednom danu otkako je u ožujku 2011. počela pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.